Skip menu!

2006-01-01 Breadcrumb trail: Home page Computer issues My computer

Min Power Macintosh G4 Quicksilver — Titan

Macintosh G4 Quicksilver

Primært bruger jeg en Power Macintosh G4 Quicksilver, fremstillet i 2001 eller 2002. Jeg købte den brugt i oktober 2004, da jeg syntes, at mine behov for en ordentlig computer var vokset mere, end hvad opgraderinger af min gamle Power Macintosh 8600 kunne indfri (beskrivelse).

Det var en gammel drøm at få denne model. I vinteren 2002-2003 sad jeg tit i vort kolonihavehus med en kop varm te og dvælede over salgsmaterialerne til Power Macintosh G4-modellerne. De var alt, hvad jeg kunne drømme om. Og mine computer-drømme har det med at gå i opfyldelse.

Fra fabrikken havde den et PowerPC 7450 G4-processorkort med en CPU-clock-frekvens på 733 MHz og 128 MB PC-133 RAM. Ud over de faciliteter, som den var født med, havde den første ejer forsynet den med yderligere 512 MB RAM, en 80 GB ATA-harddisk og et Ecco-lydkort. Han er musiker og havde brug for professionelt grej til lydbehandling.

Det henstår mig stadigvæk at finde ud af, hvordan jeg bruger kortet.

Grunde til anskaffelsen
  • G4 Quicksilver exploded viewBundkort: Bundkortet, som definerer en Macintosh helt essentielt, er beregnet på at køre operativsystemer som MacOS X i nyeste versioner (omend) og at kunne boote i Classic. Det er den næstsidste, hvis ikke sidste, desktop-model, som kan boote i Classic.
  • Processor: G4-processoren gør det muligt at forarbejde så store datamængder, at det pludselig bliver interessant at iChatte med mikrofon og evt. et web-cam. Og at lave websider med den nyeste software fra Macromedia og Adobe.
  • Børnevenlighed: Med Macintosh-operativsystemerne Panther (Mac OS X.3) og Tiger (Mac OS X.4) kan man let skifte bruger. Det er essentielt, når ens børn slås om at få adgang til computeren, og at man så ikke behøver at lukke store dele af den ene brugers software ned for at kunne give plads til den næste bruger.
  • Plads: Den har 2 harddiske, en på 40 GB og en på 80 GB. Det vil ikke være svært at skaffe plads til en tredie harddisk.
  • Forskningsvenlighed: Panther og senere har i modsætning til tidligere Macintosh-operativsystemer også muligheden for at bruge oldslaviske fonte, hvilket kan blive vigtigt i min sproghistoriske forskning.

Power Macintosh G4 Quicksilver har kodenavnet Titan. Den fungerer som husets master-komputer, den, som kan det hele. Den kan iChatte (med lyd og billede, når det kommer), skrive websider, afvikle iTunes med flotte billeder, bearbejde store tekstmasser og have plads til, at alle familie gnidningsløst kan have hver deres bruger-specifikation. Den er så ny, at garantibeviset endnu duede, da jeg overtog Macintoshen den 17. oktober 2004.

Dens forgænger, en Power Macintosh 8600 / 250 MHz (udv. 300 MHz), overgår til en værdigt trængende (min bror).

Partitionering

I vanlig stil har jeg for at sikre bagudrettet kompatibilitet og datasikkerhed inddelt den lille harddisk på 40 GB i to dele:

  1. 14,64 GB til MacOS 9.2.2
  2. 23,52 GB til Mac OS X Panther og til Classic 9.2.2.

Den store på 80 GB rummer Mac OS X 10.4.3 (8F46) Tiger.

Skærm

Med i købet hørte en 19 tommers Videoseven N110S farveskærm, en ordentlig basse, som til at begynde med var skræmmende stor, men som det nu er svært at forestille sig mindre. Jeg har sat den til en opløsning på 1280 x 960 px, men Titanens skærmkort NVDA / NVMac GeForce2 MX med 32 MB VRAM tillader opløsninger på 2048 x 1536 px ved et opdateringsfrekvens på 75 Hz.

Hvis jeg får råd til at udvide hardwaren

Amitech 80 GB 3.5" HD... så bliver de næste anskaffelser:

  • Et diskettedrev
  • Et web-cam til udvidet iChat.

Men alligevel har jeg allerede købt ...

En Amitech 80 GB ekstern harddisk til USB for 999 DKK, da det hele brød sammen herhjemme 2005-01-14. Fabrikanten skrev på pakken, at den kun var til Windows XP og USB 2.0. Det var selvfølgelig en underdrivelse. Jeg stak den lige ind i Macintoshen. No problema.

I maj 2005 købte jeg et PCI-udvidelseskort til USB 2.0. Der står VIA USB 2.0 på manualen, og på pakken lover den kompatibilitet med Macintosh USB 8.6 og senere. Jeg har dog aldrig kunnet få kortet til at virke i så lave systemer, med mindre Classic kører under OS X. Godt det samme. System 10 er kommet for at blive.

Så prøvede jeg at sætte en DVD-RW / CD-RW-brænder, også i maj 2005. Jeg støttede mig til nogle manualer, jeg havde købt i USA, men det skulle jeg aldrig have gjort. De var forældede, indså jeg, da jeg havde ødelagt lågen til drevet. Det kostede maskinen over en måned på værksted førend der var et nyt og bedre drev i den. Jeg skal nok aldrig købe manualer over eBay mere.

I efteråret købte jeg mig en Logitech hovedtelefon med mikrofon.

Lænker

  • www.apple-history.com's galleri om Power Macintosh G4 Quicksilver
  • Titan : Min egen side på engelsk med de tekniske specifikationer til Titan.


| About this site | Copyright | Contact Bookmark and Share
Erik Thau-Knudsen • Skolegade 2A, 2. sal • DK-8600 Silkeborg • Denmark • Tel.: (+45) 8680 1882  • Mob. (+45) 4013 4133