2005-09-21 Ти си овде: Насловна


Lost in translation?

Slavoglotta Sprogformidling

I will not yell in class.
I will not throw things. 
I will not teach other kids.
I am the teacher

News

iPhone

2009-06-24 | 8:51 am
Faster iPhone after upgrade to OS 3.0

The desktop, page 1 of my iPhone after updating to OS 3.0. Photo: Erik Thau-Knudsen, 2009-06-24
Among the many improvements that Apple offered its iPhone users in iPhone OS 3.0 was a speed boost in many applications. Fellow iPhone users are recommended to upgrade immediately.

iPhone how-to

2009-05-26 | 6:27 pm
Attach images from WWW to contacts in iPhone

iPhone desktop
The Contacts list is the key to the 3rd Generation (3G) production line of iPhone. Here’s a few tricks on how to add a portrait photo to a contact, using the built-in Safari web browser.


Civil status

Feb 15, 09 | 11:14 pm
No more Senhor Thau-Knudsen!

The Portuguese Ministry of Justics
Three weeks ago I got an official notification that I was divorced in Portugal.


News archive

These news are written for an international au­di­ence. If you live in Denmark, please consult my news pages in Danish, as they are more updated with urgent news.

Portrait: erik thau-knudsen


Татко ми умре

Henning with grand-son Balder in July 2004

Татко ми Хенинг Фриис-Кнудсен почина пред шест дена, 15 септември 2005 год. Неговиот смртен кревет стоеше во интензивното отделение на копенхашката болница Ригсхоспиталет. Хенинг почина ок. 00:40 ч., и 10-минутна борба за неговиот живот беше без успев.

Последните три дена пред тоа веќе беше јасно за неговите блиски, дека е на крајот. Последниот му ден, среда 14 септември 2005 год. беше наполнет со посети на родбини и пријатели, които му доаѓаа да му се збогуваат за последен пат.

Собата на Хенинг беше полутамна, со многу цвеќиња и еден гето-бластер кој му ги свиреше неговите последно купени ЦД-иња, највеќе мека, а и апстрактна, саксофонска музика на Колтрејн, Чет Бејкер и Лестер Јонг. Татко ми лежеше мирно (сиреч, усмирено од лекови), веројатно полусвесно разбираше дека луѓето, што го сака, доаѓа да му покажат последен почит. Многу беше убаво, и тој беше права убост.

Смртта му постави крај на болки во последните 4 месеца и пол. Сигурен диагнозис на рак во белите дробови беше одреден кон крајот на јули 2005 год.

Хенинг разболи неколку недели по својот 70 роденден. Тој ја остави својата омилена Лена (од својот 33 годишен брак). Хенинг има два сина од претходен брак, од кои јас сум постар.

Henning with his sons Megin/Leif and Erik. 2003-02-02| ?? ???? ???? | ???????? ????? | ??????? | Bookmark and Share