Journal

2006-12-04
Taskes dagbog

Hjemme hos Balder Thau

5. december 2006

Kære Krudtugler.

Da Balder fik mig i dag, var ugens drama allerede hændt. På vej til børnehaven ville han spille fodbold. Først i baggården, men der var vandpytter overalt, så han gik med sin far hen til Kornmod Realskole og sparkede til bolden i deres forgård. Men så skød hans far en skrå bold, Balder løb efter — og gled og satte sig lige oven i en hundelort! Det var fra en golden retriever, det ved jeg nemlig, fordi jeg selv havde bedt den om at lægge sin bæ der, i passende kort afstand til Akacien. Det virkede!

Balder har en masse robotter, d.v.s. kun én ind til videre, men han ønsker sig en robot til jul, og så en game-boy med et monster, en drage, et spøgelse og en monster-truck. Og en racerbil, et racerbilsspil på en game- boy — altså inden i den.

Om natten gemte jeg mig. Egentlig tog Balder mig in i sin seng, men så kravlede jeg ud efter at han havde læst Flunker-bog og var faldet i søvn. Jeg drak appelsinsaften og åd hans yoghurt. Til sidst gik jeg hen til hans chololadejulekalender og tømte så mange låger, jeg kunne. Til sidst gemte jeg den og faldt i søvn med en pose grødris bag Balders Pyrus-julekalender.

Men det var nu ikke så sjovt, som da Balder satte sig i hunde-høm-høm-en.

Gad vide, hvad Tiske har lavet?

Kærlig hilsen

Taske

2006-11-23
Sure morgener

Det er ikke altid let at være din far om morgenen. Hvis du konstaterer, at mor ikke er hjemme, når du vågner om morgenen, så får far et møgfald, tit efter at du først har grædt og kaldt på dit mødrene ophav. Så er far en lort, han er du, en lortefar. Det er naturligvis sårende, fordi morgenerne med far kan være meget hyggeligere, i stedet for at skulle jage af sted med mor. Vi kan komme til børnehaven kl. 9:45 eller 10:10 som i dag. Havde mor skullet placere dig, var du kommet derhen kl. 7:45, og hun var suset derfra kl. 7:55 — senest. Desuden får du tid til at klæde dig på — det kan godt var 20-30 minutter, og kræver normalt, at far skal tage en hånd med. På samme måde er det med morgenmaden, hvor far må pine sig selv til at blive siddende i en hel time for at sikre sig, at du overhovedet taget får mad i skrutten.

I dag blev far så sur over dine grundløse møgfald, at han aflyste en ellers længe planlagt tur med tidlig afhentning fra børnehaven og videre til kolonihaven for at hygge sig og spise pølser. Det havde du gjort dig ufortjent til. Og så havde mor endda forsøgt at vække dig.

2006-11-21
Juleønsker

Juleønsker for 2006

Til overs fra fødselsdagslisten:

Nyere ønsker fra november 2006 — bliver opdateret

2006-10-01
Bogstavleg

Vi har en lille skål fyldt med magnetiske bogstaver. I går var du i fuld færd med at sætte dem op på en metalplade. Interessant var det, at du med dine fire år var i stand til at sætte dem på linie af hinanden, og at de næsten alle sammen vendte den rigtige vej — og var der fejl, var det kun bunden i vejret på bogstaverne, aldrig en drejning på 90° eller 270°. For øvrigt lagde du dem ind i retningen fra venstre mod højre.

Til aften fortalte du en lille historie:

Jeg vil ikke i seng, for så kan farfars spøgelse komme. Far, du har et spøgelse. Det så jeg, da jeg var lille baby. Det var sort og havde øjne, men det havde ingen mund. Jeg så det, da jeg var lille baby. Det var mens du vaskede mig ude på badeværelset. Det stod uden for vinduet og kikkede ind. Det sagde ikke noget.

Ellers var vi i cirkus i dag. Den kom fra Berlin og hed Cirkus Lenz. Det var langt fra det store udstyrsstykke, som vi var tilskuere til i april 2005. Dengang fejrede vi din farfar Hennings 70 års fødselsdag med pomp og pragt ved at komme i Cirkus Arena på Bellahøj i København. Siden da har vi alle været ramt af en cirkus-skræmthed, fordi fafar to uger efter fejringen fik smerter i sin arm. Smerterne stammede fra kræft, som han døde af 15. september 2005. Der har været en del cirkuser forbi i Silkeborg i sommerens løb, så det var rart endelig at få noget af den med.

2006-05-15
Inkontinens

Foto: Balder støttes af Janne Nielsen. Bag hende Emilie Rankovic.

I Kalgårds Vig sammen med Janne og Emilie, gæster ved Synnøves pyjamasparty 12. maj 2006. Fotograf: Erik Thau-Knudsen

En tommelfingerregel om dig siger Balder bliver våd mindst en gang om dagen. F. eks. var vi med Synnøve og hendes veninder nede i Lunden i fredags (St. Bededag), og så skulle vi ned til vandet mod Kalgårds Vig. Du var hurtig om at smide skoene og gå i strandkanten, men så kom pigerne ned til os. De ville ud på en lille holm, og så var det snart ikke længere den nederste centimeter af dine bukser, som blev våd, men også 5 cm oppe. Så gik pigerne rundt nede i vandet, og du holdt dig jo ikke tilbage — nu gik vandstanden til dine knæer — og så var det ellers helt ned, da du snublede i søvandet.

Kommer væden ikke udvortes, så skal du nok sørge for, at det sker indvortes fra. Man (dine forældre) har en frist på max. et minut, hvis du udbryder Jeg skal tisse. Tit kan vi ikke overholde den, og så bliver bukserne våde i stedet for. Endnu værre bliver det, når du er i gang med noget alt for spændende og vipper, svinger eller hopper rundt med fyldt blære. Det kan følges op af en irritation, så du bliver godt træls at være sammen med. Og selvfølgelig våd. Havde du været en voksen mand, ville man have kaldt dig syg og kaldt soten for inkontinens. Og så ville man give dig ble på. Manden med bleen...

Men nu er du en lille dreng og skal altså ikke gå med ble. Underligt.

2006-04-13
Sutten aflægges
Alder: 3 år, 8 mdr., 12 dage

Foto: Balder pakker tegneseriebilen ud.

Suttegaven fra moster Mette var en Edderkoppe-bil (Spiderman-bil) i høj kvalitet. Fotograf: Erik Thau-Knudsen

I dag aflagde du sutten. Det skete hos din familie i Struer, hvor vi var oppe for at fejre fætter Kaspers og kusine Karolines fødselsdage. I forvejen havde vi forberedt dig længe på det, og flere gange havde du gladeligt givet os hele sutto-teket i fars favn under udsigten til en gavepose fra tandlægen eller bare dit største ønske af os forældre. Det blev nu moster Mettes forjættelse om en bil, som vandt dig over i de sutteløses rækker. Jo mere tiden gik efter din aftale med hende for et par uger siden, desto større blev bilen. I går forestillede du dig et køretøj kun 5% mindre end et helt Balder-favntag (du er ca. 105 cm høj). Det blev en legebil med en af dine superhelte — Eddderkoppen, som far kaldte ham, da han var lille; i dag er det Spiderman. Batman er vist ved at være yt.

Foto: Moster Mette med Balders aflagte sutter og fætter Kristian kikker på Balder

Moster Mette — den henrykte arving af Balders aflagte sutter, mens alle barnlige sjæle har blikket rettet mod Balder, som pakker ud. Fotograf: Erik Thau-Knudsen

I bilen (altså vor Toyota Carina) på vej hjem begyndte dit savn efter den evige trøster at vokse til uudholdelige højder med vræl og vildråde i kølvandet. Mor måtte overlade rattet til far og mase sig ind på bagsædet mellem dig og Synnøve. Du skulle bæres op — til Synnøves højlydte avind over forskelsbehandlingen. Da vi var hjemme, gik helvedet løs, og først lang trøsten fra mor — og din Hunni (julegaven fra dagplejemor Gitte Kristoffersen) — fik dig ned på jorden igen.

2006-04-09. Alder: 3 år, 8 mdr., 8 dage
Første biograftur

Biografbillet fra Bio Silkeborg: Ice Age 2 - Med Dansk TaleDet var med stor spænding, da vi fik dig i biografen for første gang. Belært af erfaringerne med din storesøster ville vi først have dig ind i de fløjlsbløde sæder, når du var moden nok til en hel forestilling. Det måtte dog gå på kompromis med kravet om, at det var en forestilling, vi alle havde lyst til. Og så blev det til Istiden 2 (Ice Age 2) med dansk tale. Inden forestillingen havde vi bagt pop-korn og tanket op med slik, også belært af de udskrivninger, der er i ekstraudgifter, når far og Synnøve kommer i kino.

Du kikkede medievant op på lærredet og først 10 minutter før tid udbryd du Hvornår kommer der en ny film?.

Oven i hatten — og for at miste på karusellen, hvad vi havde vundet ind på gyngerne — bød far og mor jer børn ind på Cafe Camera nedenunder. Far var lidt skeptisk, fordi det jo kunne danne grum præcedens. Men I fik da både at spise og at drikke.

2006-03-23
Tandbørstning

Det har aldrig været din kop te at få børstet tænder. De frem til i hvert fald jul var kunne man være sikker på, at du ville udskyde tandbørstningen om aftenen længst muligt. Når man så fik dig op på skødet — sandsynligvis efter nogle forhandlingsforsøg om at få mor som børster i stedet for far eller omvendt — så vendte du højst sandsynligt hovedet bort. Og kunne man få dig til at vende hovedet mod os forældre, bukkede du det ned, så at man ikke kunne se noget inde i munden. Kom tandbørsten, tit efter ihærdig hovedrysten, ind i munden, så kunne man være sikker på, at du ville stikke tungen i vejen for børsten. Med andre ord: det var ikke samarbejde, med modarbejde. Frem til ulykken på din tre-års-fødselsdag havde du ikke rigtigt noget at have modviljen i, men siden da har det gjort ondt. Dine tænder blev jo slået, og med sutten i munden kan dine fortænder ikke rigtigt sætte sig fast.

Det er dog blevet lidt lettere efter jul, efter at vi forklarede dig, at det var meget bøvlet. Og trods alt behøver vi ikke længere at sidde på dig, mens vi tvinger børsten ned i dit gab.

Far blev klippet i dag til mors glæde og fars ærgrelse. Men med de lus, som hærger pigernes hovedbunde, må vi drenge have vagt i gevær.

På Børnehaven Kærnehusets legeplads. Fotograf: Erik Thau-Knudsen, 2006-02-20

2006-02-20
Tis

Egentlig er det pudsigt, som man lader sig forlede, når man snakker med et barn, som har opnået talens brug. Man tror jo, at det er et helt fornuftsvæsen. Og så smutter illusionerne som et spind for øjnene: Sådan cirkus en gang dagligt bliver du våd. Lige at blive våd er der egentlig ikke noget nyt i. Sådan har det hele tiden været. Men nu sker det også tit, fordi du tisser i bukserne. Hellere tisse i bukserne, end gå glip af alt det spændende, som mor eller far (mest det sidste) viser frem, når man er ude at gå med flyverdragt på.

2006-02-13
alting skal stadigvæk ind i munden

Balder, fætter Kasper og fætter Kristian 2006-02-11

Ved mors fødselsdagsfest 11. februar 2006 sammen med fætrene Kasper og Kristian. Fotograf: Lone Moltsen.

Du fik en trøstegave til mors fødselsdag den 9. februar, bestående i artist-balloner med tilhørende pumpe. Den fik vi megen spas af og lavede sværd af dem ud over de obligatoriske fugle, hunde og indianer-fjerhatte. Vi var lidt i tvivl om du måtte tage en af ballonerne med hen i børnehaven, fordi — hvis den springer — de andre børn kan finde på at tage dens stumper ind i munden og blive kvalt i latexen. Det mente vi kun var de virkeligt smås problem, og det lykkedes dig at få den med derover og komme hjem med en uskadt en. Alligevel fik vi belæg for mistanken om, at man skal være ret gammel for ikke at stikke alting ind i munden. Du løb tit rundt med en uoppustet ballon i flaben i dagene derpå, og til sidst også ballonpumpen, som du frem til lørdag havde gnavet til ubrugelighed. Det var så den trøstegave. Storesøster fik en lille violet håndtaske med pailletter og fjer og tilhørende armbånd. Det ene knak, men det opfatter jeg som et spørgsmål om rent slid — ikke en følge af, at hun ikke er kommet ud af den orale fase endnu.

2006-01-27
Hvis alle bare var som dig

Vi var til samtale i børnehaven i dag. Det var Akaciens såkaldte 3-måneders samtale, d.v.s. som skal finde sted 90 dage efter barnets start på institutionen. Det har bare trukket enestående længe ud; 1½ måned var far f. eks. i Kazakhstan. Du startede jo 1. april, så det blev nærmere en 10-måneders samtale. At der fik lov at gå så længe var vist et positivt tegn, anede far og mor. Vi fik ret i vore anelser. På de fleste punkter er du alderssvarende i udviklingen. Du har legekammerater af begge køn og er nem at omgås for de andre børn og de voksne. Du kan tage mod en besked om at klæde sig på, og du kan gennemføre det. Bedre end alderssvarende er din grovmotorik og ikke mindst din empati. Empatien kender vi selv derhjemme fra; når du får dit fredagsslik, uddeler du altid til mor og far. Og så er du meget kærlig og aer tit far, når han er tæt på dig, f. eks. når han bærer dig op ad trappen. Eneste problem var, at du havde savnet far rigtigt meget, da han var bortrejst 19. oktober - 10. december i fjor.

Som pædagogen sagde — Hvis alle bare var som Balder, så ville det være det letteste job i verden at arbejde i børnehave.

Torsdag den 29. september 2005
Aftenvildskab

Når du og Synnøve mødes om eftermiddagen, er der tit ballade. Den ene — i reglen dig, Balder — låner fra den anden uden at spørge ad. Især for Synnøve er det som om, at lige den ting, du har fisket frem fra hendes gemmer, er nøjagtigt det, som hun skal bruge i samme øjeblik, at hun ser den i dine hænder.

Om aftenen er I derimod bedste venner og futter rundt. Der går sjældent mere end 2 sekunder efter at Synnøve har forladt spisebordet, førend at du også er på vej ned. Siden leger I for fuld tryk under latter og glæde.

Mor mener, at forskellen kommer sig af, at I lige skal se hinanden an efter dagens adskillelse. Territorierne skal pisses af, ejendomsforholdene hævdes o. s. v.