Torsdag den 29. juli 2004
Maleri på børneværelset
Balders togbane sommer 2004

Vi er hjemme nu igen. Vi er ved at male dine vægge. Søster har haft surhedsanfald over, at dit værelse bliver så forskønnet, men hun glemmer helt, at hendes egne vægge blev malet i fjor med yndige prinsessefarver.

Torsdag den 22. juli 2004
Nøves fødselsdag

Vi kunne ikke lade være. Synnøve måtte jo fejre sin fødselsdag på en eller anden måde. Heldigvis er det en af de få dage i løbet af den seneste måneds tid, hvor vejret er tørt, men stadigvæk ikke godt nok til badeture, fordi vinden hujer hen ad gaderne og strandene, som havde vi været midt på Sibiriens stepper. Hindbærrene i kolonihaven er ved at modne, og du viser sig at være helt vild med at plukke dem, så vi har det skønt derude. Du er naturligvis ikke til at holde fra vand, så helt rutinemæssigt tager far altid mindst et sæt skiftetøj med sig, hver en gang vi skal uden for en dør.

Torsdag den 15. juli 2004
Guga hos mormor


Far, Synnøve og Balder spiser is i Løkken sommer 2004. Foto: Lone MoltsenSå er vi oppe hos mormor nu. Vi kommer gerne ud at lege i haven. Du skal selvfølgelig have en guga (traktor) at sove med om natten. Du er helt uadskillelig fra de store motorkøretøjer.

Torsdag den 8. juli 2004
Griner med tyskere

Vi havde besøg i forgangen uge fra Berlin, da diplomatparret Roland og Nina Schmieger kom med deres sønner Iwo på 4 år og Milan, som på afrejsedagen d. 5. fyldte 11. Milan havde øvet sig på dansk inden ankomsten, godt hjulpen af sin tyske far, som, i lighed med moderen, er uddannet lingvist. Milan fik ikke særligt megen brug for sproget med dig. Din storesøster legede fortryllende godt med Iwo, så vi forældre havde kronede dage. Din herlige latter gjaldede en stor del af tiden gennem lejligheden. Vi nåede både en tur til Djurs Sommerland og med S/S Hjejlen til og fra Himmelbjerget. Op ad Himmelbjerget lærte du og far at identificere og sætte pris på blåbær.

Torsdag den 1. juli 2004
Sommerferien er startet

Sommerferien begyndte for dig i fredags. I fællesskab drog vi alle af sted i bil til mormor. Der blev far sat på arbejdet med at bygge hendes og moster Mettes sommerhus i Løkken, mens du kørte klitterne igennem sammen med mor og søster Synnøve.

Heden klarer vi os imod ved at spise en masse is!

Torsdag den 24. juni 2004
Sankthans

På stensamling i vor baggård 2004

Det er et trist vejr i disse uger. Vindene, som pr. default er mildere i Silkeborg, har hærget landet kraftigt. Men netop til Skt. Hans var der næsten vindstille, og det var heller ikke for sjovt. Det betød nemlig, at gløder og aske ikke blev båret væk, men landede på de omkringstående. Du var naturligvis helt vild med ilden og skulle så tæt på bålet som muligt, tættere end alle andre. Bangebuks med ble på // gider vi ikke at se på, råber ungerne efter hinanden i Synnøves børnehave Akacien. Det er egentlig en misforståelse; et blebarn som dig ejer ikke frygt, thi de ved endnu ikke, hvad man skal frygte. Det blev først da far blev bange for at brænde op, at vi rykkede derfra.

Torsdag den 17. juni 2004
De lyse nætter


Det er ikke altid lige let at få dig til at sove i disse uger. Du falder ikke i søvn før ved 22-tiden. Det er nærtliggende at skyde skylden på dagplejemoderen, som lader dig sove i op til 3 timer, men det ville være urimeligt. Efter fars mening ligger det i årstiden. Solen går jo alligevel ikke ned før kl. 21, og det ikke særligt eftertrykkeligt. Selv om du sover på et værelse, som blot har et lille loftsvindue, så kan det godt have en vis betydning. Mor snakker om at sætte et lille gardin op til dig. Da far var dreng - vist op til hans 11 år - var sengetiden kl. 20, og den skulle holdes. Selv toiletbesøg var forbudte. Det havde din farmor læst, forklarede hun senere. Nu har far selv kikket på de bøger, som farmor brugte, og det stod langt fra så rigoristisk, som far blev opdraget. I fars barndom betød sengetiderne, at han tilbragte de første 1-2 timer med at være lysvågen. I sin børnehave (Pileparkens Børnehave) skulle far også sove til middag, selv om han ikke kunne. M.a.o. tilbragte far 2,5-3,5 af døgnets 24 timer (i alderen 3-7 år) med at vende og dreje sig i sengen p.g.a. sine opdrageres inkompetence.

Torsdag den 10. juni 2004
Gravkøer og guga'er

En af dine største fascinationer er gravemaskiner og traktorer. Du er så vild med dem, at vi endda kan høre det som det første ord, der kommer ud af munden, så snart du slår øjnene op om morgenen - eller bare efter dine eftermiddagslure om i weekender og ferier. Synnøve og far har af vanvare lært dig, at en gravemaskine hedder gu-ga, fra hine dage, da storesøster kaldte en gravko for ga-go.

Nu har mor heldigvis lånt en bog om traktorer lige til din aldersgruppe. Der er ikke andet end smukke billeder af traktorer fra det danske landskab, og siderne er lavet i 1,5 mm tykkelse; forlæggeren har vist været sin målgruppe fuldt bevidst. Bogens forfatter har med samme greb om sine læsere udgivet en bog om gravemaskiner, tog, flyvemaskiner og skibe. Det skal nok vise sig, at du vil være lige så optaget af de transportmidler, når du kommer til at stifte nærmere bekendtskab med dem. Ja, faktisk er du så vild med tog allerede, at far skal udvise yderste forsigtighed med at komme forbi banegården på en god måde uden hyl og vræl fra din side, når vi er på spadsereture.

Torsdag den 3. juni 2004
Vi sover godt

Din søvnrytme er endeligt stabiliseret. Når du først sover, kan kun en manglende sut eller et mareridt vække dig. Det sker godt nok ca. en gang hver nat, men det er vand ved siden af vinterens natterod med 4-16 ganges vrælerier. Far og især mor får sovet igennem i første lange periode siden Synnøve blev født. Det er skønt! Nok kan du have svært at falde i søvn om aftenen, men det er inden for det acceptable, hvis man altså ikke har andet at tage sig til end at passe dig, til at du bliver træt. Det er meget fars opgave i disse tider, fordi mor som gymnasielærer og censor har en masse eksaminer og årsprøver at se til.

Torsdag den 27. maj 2004
Far frygter ikke kønsforvirring

Silkeborg er hvad indvandring angår en serbisk by, og vi kender allerede et par stykker af dem, en fraskilt mor og hendes 3-årige søn. Han har et legekøkken, men hans mor pakkede det sammen, da drengen blev lidt for glad for det. Han skulle nødigt komme i tvivl om, at mandens plads ikke var i køkkenet, mente moderen. Den frygt for kønsforvirring deler far ikke. I din alder havde Synnøve en - omend behersket - interesse for biler og blev som 2-årig dybt fascineret af Batman, ja, så meget, at far lige siden har skullet fortælle hende Batmand-historier til sengetid. Hun skulle også lege Batman og Missekatpige (Cat Woman) i børnehaven, indtil hun efter 6-8 måneder kastede sig over typiske pigelege - såsom at være enlig mor for 6 børn eller at udlevet de allestedsnærværende prinsessefigurers liv, især den erotiske Tornerose. Så at du, Balder, elsker at skubbe rundt med storesøsters dukkevogne og stavre rundt på hendes højhælede prinsessesko får ikke fars øjenbryn til at rynke. Enten går det i sig selv igen, når du skal måle dig med dine kønsfæller i din fremtidige børnehave, eller også så er du transvestit, og den slags er alligevel uafvendeligt.

Torsdag den 20. maj 2004
Vandhunden Balder

Du er utroligt vild med vand. Omend det kan knibe med at få dig til at hoppe i, når vandet kommer i store mængder såsom ved Almind Sø, så kan det være svært at styre dig generelt. Kommer vi forbi et springvand, så vil du straks hen og røre i vandet. Jyske Bank har ved sit hovedsæde her i Silkeborg rejst et meget smukt springvand mellem Vestergade og parkeringspladsen ved Silkeborg Langsø, og du skal altid hen og røre ved det og i det. Når far kører dig ned ad strøget (Vestergade), gælder det om hurtigst muligt at suse forbi indgangen til springvandet. Helt rutemæssigt har vi altid et og gerne to sæt skiftetøj med til dig. Gudenåens ukronede hovedstad Silkeborg har naturligvis valgt vandet som sit jærtegn, så det vrimler med springvand, sø- og åbredder, så snart vi kommer uden for en dør. Når vi skal berede et bad til dig eller Synnøve, gælder det om at gøre det i smug, så at du ikke ryger på hovedet i det, inden at rette temperatur er opnået.

Torsdag den 13. maj 2004
Eftermiddagsluren

Eftermiddagslurene er din store fryd. Det er nemt, når vi har dig i weekenderne. Godt nok er du vokset ud af din barnevogn og skal ligge i din egen seng, men der er ingen tvivl om, at du kan lide dyner og puder. Når vi holder dig over din lille seng udstøder du et glædeshvin og nærmest river dig løs for at komme ned. I det hele taget er du meget glad for dyner, og hver eneste gang, der tilfældigvis ligger en dyne eller pude fremme på gulvet, så kaster du dig hovedkuls ned i dem.

Torsdag den 6. maj 2004
Endeligt fuldt kørende

Hver gang, du har passeret Synnøves lille røde cykel, har der været ballade, fordi i begge har villet køre på den. Denne strid døde ud, da storesøster i tirsdags overtog dine gudforældres børns cykel. Den havde ganske vist ikke den rette farve (som er lyserød), men vi overbeviste hende med løfter om tingeltangel i sjove farver til den. Så blev den mørkerøde 12,5 tommers model endelig din.

Torsdag den 29. april 2004
Nu kommer sproget

Efter en meget lang opstart er sproget nu begyndt at trille lige så stille ud af munden på dig. Der kommer ord som op! ['op] i betydningen jeg vil op! (typisk fra seng, barne- og klapvogn), av! ['aw] i betydningen det er farligt; det må jeg ikke (et ord, som blev introduceret af mors onkel Juul), nej! ['naj] i betydningen nej!, oh! ['o:] i betydningen ih, hvor spændende! gerne fulgt af en pegende gestus. Desuden trap [trap] for trappe, go for sko, for at gå; jeg vil gå. Børnesprog: rappe for rapand, ut' [ut'] for sut, som mor og far udtaler med et palatalt /-t/ nedarvet fra Synnøves børnesprog. Pronominer: den for den.

I onsdags var far i banken med dig. For at holde dig beskæftiget satte han dig ved legebordet med byggeklodser, en Game-Boy og en slags kugleramme. Da Synnøve var på din alder, var det byggeklodserne, hun kastede over først. Du valgte Game-Boyen og fik så mange grin ud af at lege med dens virtuelle Snurre-Snup-figur, at din latter gjaldede hen over bankens skranker. Jo, du er en rigtig dreng, ingen tvivl om det: Game-Boy, køretøjer (cykler, biler, motorcykler, tog), fodbold, teknik. Og dine forældre har ikke gjort noget for det, som de ikke også gjorde for storesøster.

Torsdag den 22. april 2004
Cykler

 

Balder på sin trehjulede cykel
Balder på sin trehjulede cykel. Januar-februar 2004. Fotograf: Lone Moltsen eller Erik Thau-Knudsen.

I dag kom far hjem fra en tur hos de fleste af Silkeborgs cykelhandlere med et par brochurer over forårets modeller. Det var egentlig til  storesøster, men du kastede dig begærligt over materialerne og pegede hele tiden på dem for at få forklaringer fra far. Da mor senere skulle skifte dig, havde du  Winther Cyklers brochure med dig til læsning. Når en bog eller blad opnår status af lekture til bleskiftet, så kan det ikke komme højere. 
Egentlig kan  Synnøve godt køre lidt længere på sin cykel, men du presser voldsomt på for at overtage den.  Der er så meget vræl og ballade, når du passerer hendes cykel uden at få lov til at røre ved den, at vi har forvist hendes cykel fra opgangen til cykelskuret. Det er derfor, at far i disse dage oser rundt hos cykelhandlerne. Udvalget er ikke stort. Der er nemlig enorm rift om køretøjerne i år. Men hun skal have en 16 eller 18 tommers lyserød Winther cykel. Så skal du overtage hendes 12,5 tommers røde cykel. Far glæder sig allerede.

Torsdag den 15. april 2004. Alder: 1 år og 8,5 måneder
Far er først, men mor er tiest

Du øver dig hele tiden på at sige mor korrekt. Det bliver til ua ['u:a] og moa ['mo:a]. Til tider kan du sidde i hele minutter og messe ua, ua, ua, ua.  Der er stadigvæk en betydningsforskel mellem ordene. Når du slår dig og græder, råber du moa, men når du skal kalde på mor eller fortælle far, at du savner hende, hedder det ua.
Mormor fortalte en gang far det vendsysselske ordsprog far er først, men mor er tiest, altså at barnet først lærer at sige far, fordi det lærer det af mor, mens det er længden er mor, det kalder på. Måske er dit a!, som vi ind imellem hører, i virkeligheden et far!. Ordsproget passede på storesøster, men ikke på dig. Far fylder mere i din hverdag, end han gjorde i Synnøves første leveår. Det kan man også mærke ved afskederne i dagplejen. Når mor forlader dig, er det business-as-usual, men når far går, bryder du i gråd. Far er også helt vild med at holde om dig og kærtegne dig.
Dit sprog udvikles også under din søsters aktive medvirken. I virkeligheden lærer hun dig meget sprog, fordi hun kan eksponere dig for dansk, når far og mor ikke orker mere.
I weekenden skal vi til fætter-kusinetræf i mors familie. Det bliver spændende.

Torsdag den 8. april 2004. Alder: 1 år, 8 mdr., 1 uge
øllet bliver din skæbne

Det er påske, og vi er på Østsjælland, bl.a. for at fejre farfars fødselsdag i dag. Hans og bedstemors hjem har masser af dimser for en lille pilfinger som dig, men til forskel fra de andre bedstemødres hjem måtte du pille ved de fleste. De stillede også en hel kasse legetøj frem til jer, så at du og søster kunne more jer.
Et par dage inden afrejsen måtte far ringe bekymret til farfar. Henning, du bliver nødt til at købe et par flasker øl med lavt alkoholindhold til Balder! Du kan jo stadigvæk ikke se en øl, det være sig på glas eller — især — på flaske, uden at skulle tylle indholdet i dig. Med alle de bajere, som kommer til at stå på bordet, vil Balder være helt ustyrlig, hvis han ikke får lov til at drikke noget af dem. Antagelsen var korrekt. Du kastede dig gladeligt over humlens gyldne dråber, kun afbrudt af drikning af sodavand og en rigtig god appetit. Appetitten har du arvet fra far. øltørsten har du fra farfar.

Torsdag den 1. april 2004. Alder: 1 år, 8 mdr.
Du ruller aldrig uden cykelhjelm

Alle køretøjer har din interesse. Du spørger til hver eneste bil, vi kommer forbi, både de kørende og de holdende. Når der kun er cykler i sigte, er det dem, som du spørger til. I starten sagde du A det?, men det er efterhånden slidt ned til en pegende gestus eller bare et blik, fulgt af et æh? ['æ:]. Det hænger far så langt ud af halsen at sige Det er en bil!, at han er begyndt at inkludere farvebetegnelser og biltype, så det bliver til Det er en rød bil!, Det er en blå bus!, Det er en sølvgrå varevogn!, Det er en mørkegrøn cykel!. Det var det samme cirkus, da far var på din alder, men hans far lod ham også vide bilmærket. Det resulterede i, at han kunne identificere samtlige bilmærker på de danske veje. Det kan han ikke mere. Dels siger biler ham ikke så meget, dels er moderne bilers karosserier meget mere lig hinanden end for 40 år siden. Der var himmelvid forskel på en VW's og en Volvos udseende, men det er der ikke i dag. 

At du vil bevæge dig rundt på et køretøj, er mor og far helt på det rene med. Hver gang vi skal uden for en dør, hiver du i cykelhjelmen, så den er din standardudrustning, hvadenten du skal i klapvogn, barnevogn eller i bil til dagplejen. Din søster hadede at få cykelhjelm på indtil for et halvt år siden.
Det er første april, og dagens bedste aprilsnar var at læse i Midtjyllands Avis. Der stod på forsiden (hvor aprilsnarrene skal stå), at kommunen havde tænkt sig at lave  sporveje i Silkeborg, og at der ville blive bådtaksaer til at krydse Silkeborg Langsø. 

Torsdag 25. marts 2004
Du spillede fodbold, inden du kunne gå! 

Fars tidligere kone Laura udtalte en gang i sin frustration over egne cykel-evner Danske børn lærer at køre på cykel, før de kan gå! Nu har far så danske børn og har haft eks-konens ord i tankerne, mens han observerede dig og Synnøve tage de første skridt. For storesøsters vedkommende hersker ingen tvivl — gangen kom først. Selv da hun skulle lære at cykle, var hun stolt over bare at være i stand til at trække den. Med dig passer det lidt bedre. Du bliver magisk trukket hen mod Synnøves cykel, og kommer vi forbi hendes trehjulede uden at give dig løbepas til den, så bryder helvedet løs. Men du kan gå nu, trods alt. Men ingen tvivl om din fascination af de tohjulede køretøjer; selv da du kun kunne kravle, var det cyklerne, din vej gik hen til.
Noget ganske andet er fodbold. Du har kunnet spille fodbold, inden du kunne gå. Vi andre i huset måtte holde dig oppe i armene, mens du oksede af sted efter alle husets bolde. Bolde har vi jo aldrig manglet. Naboen Kornmods Realskole sparker en bold over plankeværket ned på vor bil ca. en gang ugentligt. Ikke alle bolde hentes, så bortset fra jonglørbolde har vi aldrig købt en bold. 

Torsdag 18. marts 2004
Ops på færdslen i køkkenet 

Man skulle ikke tro, at der står ca. 100 stk. legetøj placeret tilgængeligt inde i dagligstuen (Synnøves værelse har du jo ingen adgang til). Din trang til at rode rundt — og rode — i voksnes genstande er umættelig. Du er meget ops, som det hedder på nudansk (ops < opmærksom), på alt, som vedrører madlavning og skal helst have fingrene lige ned i det. Dagligt hiver du så meget som muligt ud af alle tingængelig køkkenskabe. Et angreb på køleskabet er det bedste, du ved.
I disse dage er mor i Paris, til fars og storesøsters store misundelse. Farmor Ulla bistod det første par dage som (hus-)morafløser, mens mormor Margit kom i går. Egentlig var deres tilstedevær ikke så stor en hjælp i hverdagen, fordi de jo gerne ville være sammen med deres børnebørn. Det betød, at far måtte bruge en del af sine dage på at servicere dig og Synnøve alligevel. Om aftenerne var bedstemødrene uundværlige, fordi både du og søster skal puttes på samme tid, og helst af den samme forælder. Men både mormor og farmor forstod at gøre kort proces med dig. Ikke noget med at fortælle lange godnathistorier, ingen sange, ingen flyveture. Heller ingen sutteflaske med vand i. Far har lært noget af dem og vil bruge det fremover. Og så kommer mor i morgen.

Torsdag 11. marts 2004
Nætter med søvn! 

Aldrig så snart som at vi fik stillet diagnosen vand i ørerne for dig, begyndte en bedring af din tilstand. Omend det svingede op og ned, er det mest sådan, at du vågner, når du ikke kan finde sutten. Disse lange nætter, hvor vi bare må trøste dig med fjernsyn, sidden i mørke stuer eller putteseancen om igen, er ved at være passé, ja faktisk helt ovre. 

Torsdag 4. marts 2004 
Vand i ørerne

I mandags var mor med dig til ørelæge. Det var en idé, hun havde haft siden jul. Han konstaterede vand i ørerne hos dig og heraf følgende nedsat hørelse. Han mente, at det kunne være den direkte årsag til, at du sover så dårligt om natten. Far erindrede, at du begyndte at sove elendigt fra sommeren. Vandet i ørerne er ikke opstået som noget prænatalt, men er derimod resultatet af sygdom. Lægen spurgte da også: Går han i vuggestue eller dagpleje?. Det passer godt med, at du har været underlagt gentagne smitninger af forkølelser fra de andre unger i dagplejen — Mikkel, Josefine, Karoline og nu også Mikkel A — gennem hele efteråret. Mor fandt senere i dag ud af, at den nedsatte hørelse også sinker sprogindlæringen. Far kommenterede, at det passede med, at din sproglige udvikling var godt undervejs i juli i fjor, men siden da har stået i stampe. Ordene er stadigvæk kun enstavelseslyde, og eneste sætning er endnu kun  A' det?Hvad er det?. Mor havde ellers overvejet slet ikke at opsøge medicinsk bistand, fordi din søvn  var bedret på det seneste. Løsningen ved vand i ørene er at lægge et dræn ind, men nu vil vi på lægens opfordring vente i to måneder med et sådant indgreb.

Torsdag den 26. februar 2004
Det glatte hår

Balder med sut.
Balder på fars skød. Optaget lomografisk af Erik Thau-Knudsen fra en Sony Ericsson T610 i marts 2004.

Dit hår er ved at rette sig ud. Fra lokkerne ved fødslen gled du efter et års tid over til bare at have fald i håret, og her på det seneste par uger er det blevet som din fars: helt glat. Det er dog stadigvæk meget fint og blødt som englehår.

Torsdag den 19. februar 2004
Den lille marodør

Ulykker laver du masser af. I den forløbne uge har du præsteret at smadre hele tre genstande mere eller mindre bevidst. Der er røget to skåle (den ene endda af plastik) og et glas. Du har forlængst overhalet din fætter Kristians og søster Synnøves hærgen gennem hjemmet i al den tid, de har levet. Intet under, at man udpeger mænd til soldater — de laver ikke andet end at ødelægge. Forresten taler dit horoskop jo også for en tid i Cirkus Mili, så du er måske bare i gang med at forberede dig. Så snart du får en ny genstand i hånden, er din første handling at smadre den i gulvet. Det kunne jo være, at man kunne sprænge den i tusind stykker. Aftensåltiderne starter med, at du rutinemæssigt kyler alting inden for rækkevidde på gulvet, hvis der ikke er mad og drikke i dem, når du sætter dig til bords. Hvis det fortsætter på denne måde, vil du have smadret al porcelæn, glasgenstande, stentøj og plastikskåle, inden du fylder 3 år.

Torsdag den 12. februar 2004
Stadig klynk hos dagplejemoderen

Far læste lige i en af brochurerne, at børn kun plejer at græde ved afskeden med forældrene i de første uger i dagpleje/vuggestue. Så efter snart et år i Gitte Kristoffersens varetægt må vi konkludere, at vi stadigvæk kun er i begyndelsesfasen. De fleste gange, at far forlader dig hos hende, bryder du i gråd. Hjerteskærende, især i betragtning af fars beskæftigelsessituation. Det mener især farmor også, men man skal jo stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis jobbet pludseligt kommer, er far nødt til at kunne springe til uden varsel.

Torsdag den 5. februar 2004
God til at traske

Du er bleven god til at gå nu og trasker glad af sted. Synnøve leger også mere med dig på lige fod. Når man nyser, har man ret til et ønske, sagde hun en dag. Hvad ønsker du dig så? spurgte mor. Jeg vil ønske, at lillebror var så stor, at jeg kunne lege med ham. Det er faktisk et dagligt stridspunkt, at du vil ind på Synnøves værelse og pille ved hendes ting. Det ville være i orden, hvis ikke lige at du rodede i hendes sirlige opstillinger, om ikke ligefrem ødelagde noget (det sker jævnligt). Nok er hun possessiv, men vi forældre må medgå, at du ikke går så blidt til værks, som hun. Faktisk ville hun gerne dele værelse med dig, men det er udelukket, så længe at du maroderer så meget (du kan ikke gå ind i et rum, uden at have et trofæ med dig, når du forlader det, og det må endelig ikke være dine egne ting, og helst heller ikke legetøj) og stadigvæk vågner skrigende op hver nat. Mor har idé om, at hun og far skal sove i gæsteværelset, så at hun ikke hele tiden holdes oppe af dine klynk, og det skal nok blive til noget.

Torsdag den 29. januar 2004. Alder: 1 år, 5 mdr., 29 dage
Balder i sneen

Der er for alvor faldet sne over Danmark. Det meste af landet var snedækket i dag. På idrætspladsen bag dagplejemor Gittes hus var der mindst 20 cm sne, da far skulle hente dig, og sneen faldt stadigvæk. Du er god til at være på slæde. Du kan lide at komme ned i den, og lide at komme op igen for at gå. Farmor købte dig en blå slæde for 99 kr., da hun var på besøg her i weekenden. Lige de dage var årets anden serie af dage med sne begyndt. Under slædeturene har du for vane at tage turen på hovedet ud af den. Det skyldes sjældnere dårlig styring end, at du lige skal smage på det herlige hvide materiale, som vælder frem alle vegne, eller at du bare har tabt sutten, som det var tilfældet i dag. Du grinede, mens sneen føg ind mod dig undervejs. Far er lige så vild med sne, men er bundet til rollen som yder, ikke nyder. Han skal jo trække dine og Synnøves slæder, der er alt for små til ham.

Torsdag den 22. januar 2004. Alder: 1 år, 5 mdr., 21 dage

Der er faldet mere ro over dig, når du kommer til dagplejen. I løbet af denne uge har far kunnet vinke farvel til dig, uden at du brast i gråd.

Torsdag den 15. januar 2004. Alder: 1 år, 5 mdr., 14 dage

En specialisering i aftenens kønsroller er ved at tone frem. Far lægger dig til at sove, mens mor tager sig af Synnøves putning, evt. suppleret med, at far masserer storesøster på ryggen. Far læser dig højt af ugens høst af børnebøger fra biblioteket, kæler for dig, hvorefter den aftenlige torturscene finder sted: Tandbørstningen. Efter råd fra tandlægen består tandbørstningen i, at du lægges på ryggen med hovedet mod fars skridt; han lægger dine arme fast under sine lår og begynder derefter tandbørstningen. Du skiftevis lukker munden tæt eller vræler indædt — hvorefter tandbørsten smutter ind mellem tænderne. En gang lykkedes det dig at sparke far i hovedet, så ind imellem holdes dine pusselanker også fast under fars.

Torsdag den 8. januar 2004. Alder: 1 år, 5 mdr., 7 dage

Julen er ved at være ovre. Der faldt lidt sne i søndags, så du prøvede  dine første slædeture. Om søndagen var det med storesøster i Lunden — det gad hun ikke særligt længe — hvor jeg trak dig hen over plænerne, og næste dag var  halvdelen af hjemturen fra dagplejemor Gitte på slæde. Det var sjovt, den tid det varede. Resten af januar kom der ikke mere sne. Du er blevet bedre og bedre til at gå. Med stor fryd udnytter du den nyvundne frihed til at gå på udforskning på egen hånd. En ny verden har åbnet sig. Og en masse nye farer for dine forældre. Når vi kommer hjem fra en tur udendørs, sætter du omgående kursen over mod juletræet på Skoletorvet. Ved træet får du så øje på julemands-figuren på burgerbaren på torvets østre side og skal derhen. Det har resulteret i en del omgange pommes frites.

Balder med hat til nytårsaften 2003
Nytårsaften ind til 2004. Du elsker de skinnende hatte. Fyrværkeriet var din store fornøjelse. 

Torsdag den 1. januar 2004. Alder: 1 år, 5 mdr.

Nytårsaften forløb godt. Stuen var dekoreret med kulørt papir hængende ned fra loftet og balloner over det hele. Du fik megen tid til at gå med at jage efter dem. Da din søster var på din alder, var decembers hyppigste spørgsmål 'A' det - bum-bum? (Hvad er det, som siger bum-bum?), hvortil vi forældre svarede Det er raketter. En tilsvarende spørgelyst lægger du ikke for dagen om disse ugers fyrværkeri. Du bruger øjensynligt for mange åndelige ressourcer på at lære at gå.

Torsdag den 25. december 2003. Alder: 1 år, 4 mdr., 24 dage

Vi er i Brønderslev for at fejre julen hos mors familie. Det var svært for dig med alle gaverne, fordi de ikke var til dig. Under julklappen måtte far simpelthen bære dig ud i mormors udestue og lidt efter lidt få gaverne til dig rakt ud til os.
Fæstningen, som far og mor havde opstillet om dit slikforbrug er ved at synke sammen. Oftere og oftere dukkede der små kulørte pastiller op, chokolade, skumfiduser og så videre. En måned efter i dag forsvandt den helt, så at du blev ligestillet med storesøster i slikforbrug. Ak ja, de bedstemødre. Havde det ikke været for dem, ville du og storesøster nok være slikfri den dag i dag. Det har heller ikke lettet dine forældres bestræbelser, at Synnøve konsekvent stiller sig op lige foran dig, når hun har fået slik. Nok skal der gøres forskel på dig og hende, men hun skal jo ikke friste dig over evne.

Torsdag den 18. december 2003. Alader: 1 år, 4 mdr., 17 dage

Du går nu mere og mere rundt. Det udnytter du også til udendørs aktiviteter. Når far bringer dig hjem fra dagplejen, vil du helst ikke ind ad døren, men fortsætter helst ind mod byen, ned ad den juleudsmykkede Nygade, som løber ud ved Skoletorvet. Med din skæve venstre fod går det kun svært, så far vælger at lade dine gangøvelser foregå på fliser, ikke i naturen. Det ville ellers være skønt at have dig med i naturen, men et par skovture i Lunden og Kalgårds Vig viste, at det vil være en skuffende start på din karriere som fodgænger.

Torsdag den 11. december 2003. Alder: 1 år, 4 mdr., 11 dage

Lørdag den 6. december målte far din kropslængde til 92 cm. Det er mere, end hvad din storesøster målte, da hun fyldte 2 år, og hun hører til de høje i sin børnehave. Dagen før havde du taget mange trin hen ad gulvet uden støtte, og i dag gentog du præstationen. Så er far tilfreds; efter hans definition kan man gå, når man kan gå både den ene dag og dagen efter. Resten af weekenden gik med at stoltsere fra væg til forældre og tilbage igen, mens du lyste i triumfens latter. Du blev også forkølet i ugens løb, men det er en anden historie.

Balder paa kernehuset 2003. Foto: Erik Thau-Knudsen

Torsdag den 5. december 2003. Alder: 1 år, 4 mdr., 4 dage

I denne uge var Synnøve syg, så far måtte passe hende hjemme. Her til aften var du og far alene om aftensmaden, og far sad som sædvanligt og spiste sin pasta med pinde. Det ville du også prøve, og resultaterne var ganske gode. Du havde fattet, at man holder pindene i samme hånd og får maden til at sidde fast om dem. Du gjorde større resultater på det kvarter om bordet, end mange voksne gør på flere år.

Torsdag den 27. november 2003. Alder: 1 år, 3 mdr., 26 dage

I disse dage passes du ikke af din sædvanlige dagplejemor, Gitte Kristoffersen, men af en Kirsten på Pandurosvej. Det er lige ved fars foretrukne æble- og mirabelletræer. Egentlig er der intet i vejen med hende, men hun er nr. 6 i rækken af kvinder, som har ageret børnepassere for dig i de seneste 6 uger, farmor inkluderet. Det er din nattesøvn og generelle sindsstemning ikke blevet bedre af. Grunden -at Gitte er sygemeldt - står ikke alene. Silkeborg Kommune sender i disse måneder alle dagplejerne på kursus, og når der ikke er flere 45-timers dagplejemødre i din pasningsgruppe end Gitte og Ann, så skal der ikke megen sygdom til, at vi får problemer.

Spadseretur med Balder

Torsdag den 20. november 2003. Alder: 1 år, 3 mdr., 19 dage

Søvn, åh, søvn! Bare vi dog kunne normalisere nattesøvnen. Hvorfor er du ikke som far og hans bror var i din alder? Når vi blev lagt til at sove, så sov vi til kl. 6 næste morgen, beretter farmor. Men du larmer - enten er det sutten, som du ikke kan finde (vi putter dig med t osutter hver nat. Du foretrækker en sut at kramme om frem for et tøjdyr), eller også vandet, som mangler. Forhåbentlig vil det ikke blive som med Synnøve. Hun sov først igennem om hver nat , da hun byttede sutten mod en kasse prinsesseperler som 4-årig.

Torsdag den 13. november 2003. Alder: 1 år, 2 mdr., 12 dage

Far havde dig i dag til læge. Der gav en sygeplejerske dig vaccinationen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR). Det blev ikke til den traumatiske omgang, som det var for Synnøve. Hendes vaccinationer jog hende en skræk i livet for alle mennesker klædt i hvid kittel. Du derimod brugte de næste 15-20 minutter på at futte op og ned ad trapperne i lægehuset på Kejlstrupvej og hilse pænt på alle. Vi har valgt,.at du skal have dine børnesygdomme som vaccine. Det er ellers for svært at få dem ad naturens vej i disse år, hvor alle andre børn også vaccineres.

Balder spiser morgenmad 2003-11-20. Foto: Far

Torsdag den 6. november 2003. Alder: 1 år, 2 mdr., 5 dage

Du er god til at styre nævserne. Du foretrækker allerede at styre skemaden ind i munden selv. Det startede egentlig med gaflen. Den fører du gerne selv i måltidets start. Når den værste sult er stillet, giver du dig til at grave med hånden nede i maden. Ulækkert at beskue. Men sikkert en stor oplevelse for dig selv. Vi er hjemme hos farmor nu. Far havde i dag den sidste undervisning på sit kursus i webjournalistik på Den grafiske højskole i Emdrup, og han tog dig med, så at farmor kunne passe dig under dette modul. I aften kommer mor og søster, for farmor har fødselsdag i dag og skal fejre den på lørdag.

Torsdag den 30. oktober 2003. Alder: 1 år, 2 mdr., 29 dage

Læberundingen er du god til at styre. Når vi siger, uha, den er varm, så runder du læberne og puster. Nu er det også overgået al ild. Du kal ikke se et tændt stearinlys uden at kræve adkomst til det, så du kan puste det ud — og helst også spise det bagefter. Den sproglige udvikling begrænser sig til passiv sprogbeherskelse. Den aktive er gået i stå, antageligvis fordi du bruger al mental styrke på at lære at gå. Din prioritering er fordelagtig for os voksne, som skal passe dig. Dine bedstemødre kan ikke længere løfte dig til bleskiftene, og mor er træt af at få sine måltider afbrudt af at skulle støtte dig på færden gennem lejligheden. Far synes bare, at du er så smuk, at det er vidunderligt at have kontakt med dig. Det var hans ønske, at barn nr. 2 skille være længe i kravlefasen, som er småbarnets mest charmerende alder. Derudover skulle 2-eren være en kælepotte. Begge dele er gået i opfyldelse med dig.

Torsdag den 23. oktober 2003. Alder: 1 år, 2 mdr, 22 dage

Du er blevet meget glad for at gå, men det sker kun, når vi holder dig i hænderne. Så vandrer far eller mor afsted, holdende dine udstrakte arme, mens vi med små skridt bevæger os i den retning, du styrer os imod. Du er en knægt med viljestyrke og er god til at vise din vilje. På et tidspunkt trækker du vore hænder ned som tegn på, at vi skal løfte dig op og bære dig. Du vil sidde med ryggen mod vore maver og skuende ud på den verden, vi også ser på. Opførslen er den samme, når du er i barnevogn. Far har vænnet sig til at spænde dig omvendt fast, så at du kan kikke i kørselsretningen. 

Fars glastekandes sidste minutter.

Torsdag den 16. oktober 2003. Alder: 1 år, 2,5 mdr.

Nætterne er blevet roligere. Nu vågner du kun ca. 4 gange pr. nat. I løbet af ugen opdagede mor , at kindtænderne var brudt frem. Så der ligger hunden nok begravet; thi er det da ikke om natten, at man vokser mest, i dit tilfælde tænderne? Når du så endeligt vågner, er det snarere, fordi du ikke kan finde sutten, evt. at du er tørstig. Vi ankom i dag til Kolding Byferie, hvor vi skal bo i lejlighed til på søndag. Synnøve og jeg var til eftermiddag i Kolding Søbad, egentlig en svømmehal et stenkast fra ferieboligen. Det var hun vild med og snakkede meget om det i ugerne efter.

Balder om natten. © Erik Thau-Knudsen

Torsdag den 9. oktober 2003. Alder: 1 år, 2 mdr., 8 dage

Natteroderiet fortsætter. Du vågner mellem 8 og 16 gange inden midnat og et tilsvarende antal efter midnat; en nat varer fra ca. 19:30 til 06:00. Der er hyl i vilden sky, og du skal trøstes med sut, almindelig vandren rundt med dig i favnen, sidden med dig på skødet, liggen sammen i sengen, eller væske. Du drikker 0,5-0,6 liter væde fra puttetid til morgenstund, svarende til over halvdelen af døgnets væskeindtagelse inden for 10,5 timer. Inden midnat skal vi skifte dig, thi da har du i reglen tisset igennem dit tøj. Er sengen ikke også blevet gennemtisset på det tidspunkt, plejer du at indhente det forsømte efter midnat. Du har allerede drevet mor ud af sit gode skind, så hun sover for det meste på gæsteværelset.

Torsdag den 2. oktober 2003. Alder: 1 år, 2 mdr., 1 dag

I det seneste par uger er du vågnet hyppigt op om natten. I starten troede vi, at du havde behov for mælk, sut og vand, men selv disse muligheder kunne hurtigt opbruges, så at mor eller far måtte have dig op og trøste dig. Sandsynligvis drømmer du meget, og det er ikke nødvendigvis behagelige drømme. Gad vide, hvad der skræmmer dig i drømme. Mon det er angst for at miste forældrene, der jo er Synnøves tikkende frygt?

Torsdag den 25. september 2003. Alder: 1 år, 1 md., 24 dage

Den 19. september 2003 kunne du stå selv. Faktisk kan du både stå og sætte dig ned uden støtte. Far regner med, at du vil kunne gå inden ugen er omme. De første skridt tog du da også 23. september, mens far var i kolonihavehuset med dig, men det var kun to stykker, og du kunne ikke gentage det dagen efter. Så det tæller ikke for gang. Til gengæld er du helt vild med at få både mor, far og søster til at holde dig i hænderne, mens du selv marcherer gennem lejligheden. Motivationen fejler ergo ingenting.

På spadseretur 12. 9. 2003 hos mormor i Brønderslev kom vi forbi en hyld.

Torsdag den 18. september 2003.

Alder: 1 år, 1 md., 17 dage
Vi var hjemme hos mormor i dagene torsdag 11.- lørdag 13. september 2003. Far skulle passe dig og storesøster, mens mor og mormor var til guldbryllup for mormors søster. Det var virkeligt noget af en hård tjans, fordi du kastede dig over samtlige genstande i hele huset, især mormors nips, hvoraf en del står i din øjenhøjde. Omend du har været her før, er det som om, at du var en anden dengang. Alt skulle du spørge til, alt skulle ind i munden.

Torsdag den 11. september 2003. Alder: 1 år, 1 md., 10 dage

Far har lånt et digitalt kamera på sit kursus ved Danmarks Journalisthøjskole, så han går jævnt hen og dokumenterer dit liv i billeder. Han har allerede taget over 100 foto. Forleden læste mor højt af en billedbog. Hun var ved en side med husdyr og pegede med ordene Det er en kylling. Så løftede du hovedet og pegede op på et af loftsvinduerne. Derpå var et billede af en kylling, ganske vist et stykke blegnet vinduesmaling, kopieret fra en af Synnøves malebøger, men du vidste, at den forestillede det. Bogens kylling var et naturalistisk foto, så genkendelsen gik på ordet kylling, men alligevel peger det på en udviklet abstraktionsevne.

9.9.2003 Balder foran fjernsynet og i færd med at tømme skålen med økologiske chips.

Torsdag den 4. september 2003. Alder: 1 år, 1 md, 3 dage

Din nysgerrighed kender ingen grænse. Evindelig hører vi dit 'A det? 'A det? 'A det?. Nu tager far det ovenfra og ned, når han sætter dig til aftensmåltidet. Hører han bare et 'A det?, så ruller en introduktion. Dette er et mælkekrus. Dette er mælk - skummetmælk og sødmælk. Dette er en tallerken. Dette er en kniv. Dette er en gaffel. Dette er en teske. Dette er en skive brød. O. s. v., o. s. fr. Det plejer at lukke munden på dig et minuts tid eller to. At du faktisk tier, tyder på, at du skal fordøje tingene, hvilket igen er et tegn på, at din hjerne lapper alting i sig for fuld fart. Dit 'a det er skam alvorligt ment. Du er virkeligt nysgerrig og lærenem.

Torsdag den 28. august 2003. Alder: 1 år, 27 dage

Forleden pegede du på en kokarde på væggen (str. 1 x 1 meter) og spurgte 'A det?. Svaret var En kokarde. Dagen efter pegede du samme sted hen og sagde Karde. Nuvel, det er kun sket denne ene gang, at du korrekt nævner en genstands navn, men far mener nok, at din hukommelse ikke fejler noget. Interessant nok har du ikke lært at kalde Mor! eller Far!.

Torsdag den 21. august 2003. Alder: 1 år, 20 dage

Far er i Slovenien, og imens er farmor kommet for at bistå mor med din pasning. Det udvikler sig til det rene cirkus, fordi hun holder dig for sig selv i flere af dagene. I dag var du sågar i børnecirkus nede i Lunden (nede ved Kalgårds Vig). Det bliver også i disse dage, at du for alvor er begyndt at tale. Du stiller spørgsmålet 'A det?, d.v.s. Hvad er det?, og det hyppigere og hyppigere. Ekstralingvistisk har du også lært at vinke ved afskeder.

Balders vægtudvikling

Torsdag den 14. august 2003. Alder: 54 uger = 1 år, 13 dage

Vel kan du ikke gå, men du er en ørn til at klatre. Du kan nu klatre hele vejen fra stuen og op til 2 sal. Du gør det endnu ihærdigere, hvis storesøster bevæger sig dansende foran dig. Så runger hele opgangen af din glade latter. Det tegner godt for fremtidens besøg af dine bedstemødre. Vore underboer Thomas og Rikke skal snart flytte bort med deres søn Max på 14 mdr. Lidt ærgerligt, netop som vi forestillede os, at du og han kunne blive legekammerater.

Torsdag den 7. august 2003. Alder: 53 uger = 1 år, 6 dage.

Vi har et orientalsk klokkespil hængende bag entrédøren og ét til mellem spisestuen og biblioteket. Dem har du forgabt dig i og kræver evindeligt, at far eller mor skal løfte dig op til dem, så at du kan få dem til at larme. Det lader til, at lyde betyder meget for dig. Det er også lettere at underholde dig med sange og fløjtespil, end det var med storesøster i din alder. Du skal også have en fløjte i hånden, og det bliver blikfløjten. I øvrigt kan du allerede puste stearinlys ud og på varm mad (det kom noget senere for søster). At puste målrettet kræver god koordination af læberne, og den har du nok, fordi du klarer dig ganske godt i dagtimerne uden sut.

Torsdag den 31. juli 2003. Alder: 52 uger

I søndags fejrede vi din 1-års fødselsdag sammen med Synnøves 4 års. Du fattede ikke ret meget af det, og godt det samme. Storesøster, som stadigvæk savner sin sut, var glad for at pakke alle dine gaver op, og der var mange fra gæsterne, som talte både farmor, mormor, moster Mette, morbror Ole, tanteSusanne, fætrene Kasper og Kristian og kusine Karoline. Søster fik sit ønske opfyldt: et besøg ved Vestre Søbad ved Almind Sø. Undervejs plukkede vi hindbær, som far og din fætter Kasper proppede i munden på dig. Hindbær og brombær er en af fordelene ved at bo i Danmark. Far glæder sig til brombærsæsonen.

Du var til 1-års-undersøgelse hos lægen i mandags. Dine mål (vægt - 12,0 kg, længde 80 cm) iflg. hende ligger inden for 5%- og 2,6%-percentilerne i den normalfordeling, som hun betjener sig af. Den er muligvis baseret på nyere tal end fars. Det er, hvad man har valgt at definere som normalitet. Lægen venter dog på væksttallene for danske børn født i 1980-89. Din venstre fod er stadigvæk indadvendt, men ikke værre, end at det kan rette sig af sig selv, fortalte lægen.

Torsdag den 24. juli 2003. Alder: 51 uger

Her i Silkeborg fortsætter dine vandringer. Du er blevet god til at kravle og rejse dig op ad bordben og stole. Far er begyndt at træne dig i at kravle op ad trappen; ikke så meget for dine bæreres bekvemmelighed, men snarere for at udvikle din motorik til at kunne gå.
Vi kan genkende konturerne af et sprog. Protester har du i nogle uger i en del tilfælde ladet begynde med et /n/, f. eks. /na:/, /ne:/ for Nej!, og ved afskeder kan du finde på at sige /ha:/, /ha:/ for Hej-hej!; det omvendte er ikke tilfældet. Fra et lingvistisk synspunkt er dette allerede egentlige ord (betydningsbærende enheder), omend de udtales med en vis variation.
Din oldefar Uffe døde i forgårs. Far drager alene til hans begravelse på lørdag, fordi det skal ske så tidligt på dagen.

Torsdag den 17. juli 2003. Alder: 50 uger

Vi er i København hos Thau-erne og Knudsen-erne. Du er ikke til at styre, når du kommer forbi et bassin eller et springvand. Både i farfars og farmors haver har de sat børnebassiner op, og du ynder at stå langs deres kanter og plaske med vandet. Jeg gruer for, hvordan du vil reagere under Tivolituren med farfar og bedstemor; det er hedt i disse dage, og Haven er fuld af yndefulde springvand.

Torsdag den 10. juli 2003. Alder: 49 uger

Vi er i Silkeborg. Uden dagpleje for dig føles sommerferien allerede meget lang for dine forældre. Du fortsætter gladeligt din sædvanlige døgnrytme med at stå op kl. 6 eller 5:30 i disse lyse nætter. Til fars held sover mor så let, at de bliver hende, som tager tørnen med at underholde dig i døgnets første timer.

Torsdag den 3. juli 2003. Alder: 48 uger

Sommerferien er begyndt. Vi er i denne uge oppe hos mormor i Brønderslev. Det regner det meste af tiden. Sådan går det, når man vælger at blive født i Danmark.

Torsdag den 26. juni 2003. Alder: 47 uger øllet kan sagtens blive din skæbne.

Hver gang, vi kommer forbi en ølflaske, spræller du så livligt, som havde det været mælk. Det har vist sig, at glæden er lige så stor ved at drikke øllet, også fra andre glas.

Torsdag den 19. juni 2003. Alder: 46 uger

Du kæmper nu for at komme op at stå når som helst. I sengen skal du som regel rejse dig op. Kravlegården burde omdøbes til oprejsnings-gården, fordi det er, hvad du laver deri. Det bliver næppe i 15-mdr. alderen, at du tager dine første skridt. Din fornøjelse for flasker er uændret. Ved en fest i storesøsters børnehave d. 14. juni havde du megen fornøjelse af at tømme halvdelen af fars øl dels ned i skrutten, (største-) dels ned over dig selv. Det vakte megen moro, både for os og dine bedsteforældre (farfar især — for det er jo ikke svært at se, hvorfra du har din glæde ved øllet), som også var med, og for de andre børnehavebørn. Men ellers er det sutteflasken, som vækker størst glæde, både når den er fuld og tom.

Torsdag den 12. juni 2003. Alder: 45 uger

Milepæl: Du er begyndt at kravle! I søndags den 8. juni 2003, mens du var på pinsebesøg hos mormor i Brønderslev, så vi dig komme op på alle fire og tage de første skridt med at kravle. Dette er det officielle startsskud på kravlealderen. Dagplejemor Gitte mener, at det vil vare til 15-mdr.-alderen, men du er allerede nu blevet meget interesseret i at stå og modtager gerne undervisning i at gå. Dit yndlingslegetøj hos mormor viste sig ikke at være den lyserøde bamse, som er større end dig, men derimod hendes stål-termokande. Den rummer en halv liter og har hank og andre tekniske finesser. Far sluttede, at du har en stor interesse i metalflader og blanke genstande, og at det har varet længe.

Torsdag den 5. juni 2003. Alder: 44 uger

Du var til undersøgelse for din fedtknude på Randers Sygehus i fredags d. 30. maj. Lægen fandt dig for ung til kirurgisk indgreb; først i 3-4-års-alderen kan det komme på tale. Han mente desuden også, at en fedtknude sjældent kommer alene. Ganske rigtigt fandt mor en til om mandagen ved højre lyske.

Mandag d. 2. juni 2003. Alder: 10 måneder, 1 dag

I dag vejede far dig til 12,075 kg. Det er en ringe forøgelse siden sidst, svarende til 5 gram om dagen. Noget tilsvarende skete, da Synnøve begyndte at kravle, og der var nye stop i hendes vægtudvikling, da hun hhv. lærte at gå og så løbe. Alligevel æder du som et tærskeværk, også her i disse sommerdage med temperaturer på 25-28°C. Vægten svarer til den, som gennemsnittet opnår i en alder af 17 måneder. Du har nået 97%-percentilen, d.v.s. du ligger nu blandt de største tre pct. af befolkningen. Højden ligger en smule over 97% percentilen.

Torsdag den 29. maj 2003. Alder: 43 uger

I mandags blev du udsat for et overfald. Det var din dagplejekammerat Karoline, som havde sat sig oven på dig og var gået i gang med at slå løs på dig med et stykke legetøj. Du var helt forslået i ansigtet, især i højre side. Dagplejemor Gitte var ude i køkkenet, mens undertrykkelsen foregik. Karoline fik en balle, men du var nok stadigvæk lidt bange for hende i en hel uge derpå. Det viste sig at være et gentagelsestilfælde — Karoline havde sat sig på dig en anden gang i sine forsøg på at kue dig. Det undrer i mindre grad far nu, at drenge, når de bliver voksne, kan være voldelige mod kvinder; de husker alle de gange, de blev kanøflet af repræsentanter for det modsatte køn.

Torsdag den 22. maj 2003. Alder: 42 uger

Det er næsten pinligt, så meget du ligner et skønhedsideal revet ud af en nazistisk beskrivelse: blond, lyshudet, himmelblå øjne, kraftigt voksende, voldsomt ædende. Vidunderlige knægt! Mor har sat værn op om dine foretrukne potteplanter. I begyndelsen var det puder, men dem brugte du som ramper til at kravle op og fortære jord og blade. Nu har vi stillet en luftmadras på højkant; knap så klippefast er den, men den dækker nok til at narre dig fra jorden. Det er blevet varmere, så du kommer ud i sandkasser. Her æder du også sandet i så store mængder, men bakterieindholdet er lavere der end i jord. Kun skal vi være påpasselige, når vi skifter ble på dig; en god ladning bæ indeholder også en del grus og sand.

Torsdag den 15. maj 2003. Alder: 41 uger

Far vejede dig 12. april til 12,340 kg med tøj. Kun iført din body-stocking ville du veje 11,965 kg. Du er i den kraftigste vækstperiode i de sidste fem måneder. Du kæmper med at komme op på knæene for at kravle, men din foretrukne teknik er stadigvæk rulning og nu også at mave sig frem. Nysgerrigt kaster du dig over alt, hvad du møder på din vej. Appetitten er glubende. I tirsdags greb mor dig i at guffe muldet fra vor gummiplante i dig. Det kunne du godt lide.

Torsdag den 8. maj 2003. Alder: 40 uger

Forleden bemærkede mor en udbulning ved din lysken. I dag havde hun dig hos lægen, som fandt, at din udbulning er en fedtknude. Du skal derfor snart opereres. Der er roligt i hjemmet i disse dage, fordi far er i fuld gang med sit journalistikstudium, mens storesøster er på sit livs første lejrtur i Påruphus med børnehaven. I morgen skal vi alle tre derhen for at afhente hende, og det bliver spændende i dette lune majvejr.

Torsdag den 30. april 2003. Alder: 39 uger

Der tegner sig i hjemmet en arbejdsfordeling. Synnøve er mors pige. Heraf følger, at du bliver fars dreng. Det især, når I begge er syge. Gud ske lov er du rask igen. Du tager godt fra ved måltiderne; fornylig spiste du mere til aften end far, der ellers har aftensmaden som dagens største måltid.

Torsdag den 23. april 2003. Alder: 38 uger

Siden i tirsdags har du lidt af det, som man kalder tredagesfeber, en febersygdom af ukendt oprindelse. Der er høj feber — 38-39 grader Celsius — du savler og har med nedsat aktivitet også mindre appetit. Du maver og ruller ikke længere rundt på puslebordet, men ligger slapt. Så meget desto større er så behovet for kærtegn, så i dag måtte far give dig den helt store kysse- og kærtegnetur på en halv time.

Torsdag den 17. april 2003. Alder: 37 uger

Påsken bryder den regelmæssighed, som har præget din livsførelse. Du sover nu kun 1 time til formiddag. Du er meget smuk med den fineste porcellænshvide og skære hud og Tintin-top.

Torsdag den 10. april 2003. Alder: 36 uger

Sundhedsplejersken var her i går for at foretage en Boel-test. Den bestod du til fuldkommenhed, d.v.s. syn, hørelse, gribereflekser, interesse i omgivelserne er helt normale. Dine mål var: kropsvægt (kun iført undertrøje): 11,1 kg, kropslængde: 77 cm. I forhold til et normal-barns udviklingsskala ligner du en på 15-16 måneder, men er selv knap 8,5 mdr. gammel.

Torsdag den 3. april 2003. Alder: 35 uger

Vi kørte til København i dag, så at du kan være med til at fejre farfars 68 års fødselsdag i morgen. Køreplanerne for turen var lagt således, at du ville være i IC-3-toget, når du var trættest, så at de kan falde sammen med middagsluren. Det lykkedes også relativt godt i dag. Du faldt i søvn kl. 9:00 præcis, men vågnede atter ved 10-tiden. Måske det ikke skyldes rejsestrabadserne, men derimod at du i det hele taget er ved at indstille dig på kun at få en times formiddagslur. Sådan har tendensen nemlig været på det seneste.
    Ugens nye stavelser er /ta/, realiseret som [ta], [da].

Torsdag den 28. marts 2003. Alder: 34 uger

Der er begyndt at dukke stavelser op i din tale. Du øver dig på /pa/, som har realiseringerne [pa], [ba], [wa], [bwa]. Og du kan nu sidde i over 20 minutter uden støtte.

Balder i køkkenet. Februar 2003

Torsdag den 20. marts 2003. Alder: 33 uger

Din døgnrytme er så regelmæssig, at man stort set kan stille sit ur efter den: kl. 8:45 falder du i søvn og sover til kl. 10 eller 11, hvis du ikke vækkes. Eftermiddagsluren varer fra kl. 12:30 til 15:00. Siden er det en kamp at holde dig vågen til over 18:00. Allersenest kl. 19 skal du ligge i din seng. Kl. 00:30 vågner du til en flaske mælk, og atter kl. 04:00. Nattesøvnen slutter endeligt ved 06:00-06:30-tiden. Selv din søster var ikke så regelmæssig, og sov heller ikke så fast. Faktisk vågner hun lige så tit om natten, som du gør.
    En krig mod Iraq startede i går morges ved 2-tiden. USA og Storbritannien angriber, og 40 lande har udtalt deres bifald af angrebet mod Den onde, onde Iznogood i Bagdad ved navn Saddam Hussein. I virkeligheden er det en ressource-krig, for ellers kunne amerikanernes præsident George W. Bush og briternes præmierminister Tony Blair godt finde andre lande, som overtræder et mylder af FN-sanktioner, såsom Israel og Nordkorea.
    Du selv lever videre som om intet var hændt. Men du tilhører også fremtiden.

Balder i køkkenet i februar 2003

Torsdag den 13. marts 2003. Alder: 32 uger

 

Siden i fredags har du været syg. Snottet er drevet af dig, åndedrættet var hvæsende, og søndag kulminerede det med en temperatur på 38 grader Celsius. Det er måske den grasserende influenza, du er ramt af. I hvert fald blev du smittet af pigerne henne fra Gittes dagpleje. Så der har været flere dage uden motion for din far. Men nu virker du så rask, at vi kan sende dig igang igen.
I dag lærte du at sidde oprejst. Du kunne sidde i 25 sekunder uden støtte.

Torsdag den 6. marts 2003. Alder: 31 uger

Nu har vi sagkundskabens ord for det, vi længe har vidst: både din dagplejemor og hendes overordnede har ved kontrolundersøgelse fundet dig god til at udtrykke dig (d.v.s. i forhold til din alder). Det er meget hænderne, du bruger til at udtrykke dig med; du rækker ud efter det, du vil have, afviser med hænderne, hvad du ikke vil have mere af, f. eks. mælk. Gnubben i ansigtet viser, at du er træt. Så du er ekspressiv. Måske den manuelle ekspressivitet gør, at der ikke rigtigt er kommet skub i den verbale ditto. Det fungerer jo så fint foruden.

Tirsdag den 4. marts 2003. Alder: 7 måneder, 3 dage

Vejningen af dig viste 10,28 kg, hvilket er den vægt, som gennemsnitsdrengen opnår i en alder af 13-14 måneder. På sin vis følger du blot den hidtidige udvikling med pinlig forudsigelighed. Du er velproportioneret, d.v.s. evt. kropslængde og hovedstørrelse næppe ville vise en anden relativ alder. Du er så tung, som storesøster var i en alder af 9 måneder.

Torsdag den 27. februar 2003. Alder: 30 uger / 7 måneder

I den seneste måneds tid har det været sådan, at du foretog dig to ting fuldkommen automatisk: ligger du på ryggen, vender du dig straks om på maven. Sidder du ved et bord med nogle genstande på, skal du omgående gribe efter dem og stoppe dem i munden, uanset størrelse. Andet er ikke muligt. Havde du været voksen, ville man kalde dig tvangsneurotiker.

Torsdag den 20. februar 2003. Alder: 29 uger

Uagtet at du endnu kun kan sidde med støtte til alle sider, og det kun i begrænset tid, foretrækker du de stores mad fremfor Nestlés skemad. Forståeligt nok! De må da være kedeligt at få gulerodsmos hver aften, og der sker jo noget. Storesøster har alligevel aldrig appetit om aftenen, så hun render rundt og laver cirkus for øjnene af os alle. Madro får ingen af os. Men maden smager, og du vil have mere og mere.
I dagplejen går det så let. Du sover i reglen, når far ankommer med dig i barnevognen, og når han løber derfra på rulleskøjter. Et par timer senere vågner du, egentligt sulten, men de nye omgivelser virker behovsudsættende (smag lige på ordet. Behovsudsættende lærte vi først om i de mange publikationer om småbørn, der fylder vore hylder), så du skal lige først have syn for dynamikken med Josefine og de andre børn hos Gitte, som plejer jer. Du ruller nu fornemt, og er begyndt at mave dig baglæns. Dette er forstadiet til kravlefasen. Så vi har lige monteret en sele i barnevognen.
Eksemen klør, men lindres godt af Marselisborg-kremen, som er en uskyldig fugtighedskrem. Rødmen og stedvise sår i hovedet skyldes udelukkende din kløen. Du passer nu størrelse 86-90 i sparkedragten.

Balder i køkkenet. Februar 2003
Torsdag den 13. februar 2003. Alder: 28 uger

Siden i lørdags har du været ganske ferm til at gribe om sutten, vende og dreje den til rette stilling for siden at ramme den ind i munden. Samtidigt mangler gangrefleksen stadigvæk. Fascinerende! Det er snarere kunstmaler end fodboldspiller, der kommer ud af dig.
Du vil gerne være med i selskabet, når alle er samlet, om det så er, når storesøster lægges til at sove, eller når vi andre spiser. Du skal gerne med og prøve de mange smagsoplevelser, som livet hinsides mælke- og grødmaden byder på. Det går godt, hvis du får små stumper brød, og for tre dage siden forsøgte mor sig ad med et stykke med leverpostej. Det vakte dit store velbehag.

Torsdag den 6. februar 2003. Alder: 27 uger

Du startede i dagplejen i dag hos en vis Gitte på Søndre Ringgade. Far mødte op med dig kl.  9, men du var allerede faldet i søvn undervejs. Først lidt før 10 vågnede du, lige til Josefines og Karolines (dine 1,5 år gl. pleje-kammerater) formiddagsgodbid, og du var umådeligt nysgerrig over de nye omgivelser og guffede hvedebrød i dig (første gang nogensinde — du har dog i et par dage fået lidt af fars surbrød). Så optaget var du, at far med sindsro kunne forlade dig dig med en god portion uspist grød i Gittes varetægt. Da han hentede dig kl. 12, havde hun lige lagt dig til at sove. Alt var forløbet glat. Du er vel nok en nem dreng!

Din storesøster gæstede Gitte, dengang hun blev passet af Ann Andersen længere nede ad gaden. Forskellen er først og fremmest mere plads, og at I nok vil være mere udendørs at lege — selv i regnvejr, fortalte Gitte under et forberedende besøg i går.

Du blev jo døbt i søndags. Der opførte du dig blot interesseret i processen, alt imens søster var urolig ved ikke at være midtpunkt. Festen holdt vil på KunstCentret Silkeborg Bad, hvor vi var 35 deltagere, heraf 12-13 børn.

Daabsfoto
Dåb i Silkeborg Kirke 2. feb. 2003.
Fra venstre: storesøster Synnøve, mor Lone, dåbsbarnet Balder, gudmoder Mette og far Erik.
Fotograf: Lena Friis-Knudsen.

Torsdag den 30. januar 2003. Alder: 26 uger

Der er kommet slagkraft i dine spark. Tit finder vi dig liggende på ryggen, medens du sparker og vrikker 2 gange i sekundet. Dette fik gruelige konsekvenser i dag, hvor du under din vrikken, mens far stod 20 cm fra dig og hang vasketøj op. Pludselig hørte han et rutsch! og et lettere bump over hælen: du var styrtet ned fra puslepuden med benene forrest og slog endeligt panden mod fars achillessene. Masser af vræl, hvorunder det forekom far, at du rettede ham et anklagende blik. Og stor furore, da mor kom hjem med Synnøve. Vi ringede til vagtlægen, men han mente ikke, at der kunne være sket noget alvorligt. Hjernerystelse, det værst tænkelige udfald, ytrer sig enten — i alvorlige tilfælde — ved bevidsthedstab, eller — i lettere tilfælde — ved hovedpine og kvalme. Intet af dette var til stede, så mor og far fortsatte da forberedelserne til din dåb om søndagen.
Eksemen er næsten borte, ja, din hud har det egentlig bedre, end Synnøves i din alder, så far sender sine takkebønner til opfinderen af Marselisborg-kremen, som vi har behandlet dig med. Mor er også begyndt at bruge den på sig selv.

Torsdag den 23. januar 2003. Alder: 25 uger

Du gider ikke mors hjemmelavede grønsagsmos. Den spyttes ud igen. Her har mor ellers gået og selv kogt gulerødder, most, fyldt i bægre og frosset dem ned, men den går ikke. Det skal være købemosen i stedet. Somme tider spæder mor købemosen lidt op med sin egen mos, men du lader dig ikke narre!
Eksemen er ved at være begrænset til områder, du selv kan nå. Så din rødmen skyldes vist mere kløen end noget andet.

Torsdag den 16. januar 2003. Alder: 24 uger

I dag kom den første tand. Den er i undermunden og kan ikke ses, men høres, når mor slår grødskeen imod gummen. Så er det snart forbi med det dejlige smil, som i sin tandløshed bjergtager alle. Du er bedre til at rulle rundt nu. Nu kan du rulle fra ryg til mave og videre rundt igen. Forleden fandt mor dig i den anden ende af biblioteket, men stadig lige klynkende — du kan jo ikke trille tilbage igen. Synnøve leger stadigvæk lystigt med dig, som om hun aldrig har bestilt andet; egentlig viderefører hun blot erfaringerne fra sine dukker. Du placeres midt i det hele, hvorefter hun bygger en installation op: en skovtur, gæstebud, en dag i skolen. Du kan ikke være andet end passiv tilskuer til storesøster, men det er godt nok for hende.

Din appetit er glubende, og farmor melder, at du slægter far på i så henseende. Du er også begyndt at ligne ham mere i udseende, bortset fra dit fine, tynde englehår.

Hudproblemerne er aftagende. Mulige faktorer: luftfugtighed (i dagene med frost var din eksem værre), andre kremer (fugtighedskremer, olie efter bad). Lægebesøgene har ikke rigtigt givet nogen diagnose; at teste dig vil belaste dig for meget og måske give gale resultater. Hvis det er mælkeallergi, du lider af, er det ikke værre, end at du kan leve med det — f. eks. klør det ikke — og mælken kan du dårligt undvære lige nu. Desuden døjede din far også med tør hud i din alder.

Her til aften sang far dig i søvn til Bluesette, Det var en lørdag aften, Devochka plachet (af Bulat Okudzhava) o.a.

Torsdag den 9. januar 2003. Alder: 23 uger

Du fik den sidste af spædbarnsvaccinationerne i går. Forhåbentligt får du ikke samme uovervindelige skræk for folk i hvidt, som din søster udviklede efter de smertefulde stik i numsen. Hjemme vender du dig pr. automatik, så vi må lægge øre til evindelige vræl af frustration, når du er rullet om på maven og siden hverken kan holde hovedet oppe eller rulle om på ryggen igen. Frustrationsalderen er trådt ind. Du vil noget, men har ikke fysik eller evner til det. Og det går alt for langsomt for dig. Hvis din søster på 3 år indser, at der er noget, som ligger uden for hendes evners rækkevidde, kan hun bare lave noget andet, eller — som det lige så tit sker — tage hævn: krølle dårlige tegninger sammen, banke mislykkede modellervoks-figurer til pandekager eller kaste med legesager, som ikke kan kombineres.

Torsdag den 2. januar 2003. Alder: 22 uger

Du vendte dig første gang d. 30. december. Din søster var hurtigere med det, men du har også en større korpus at dreje på. Din søster underholder dig meget — elsker at vise sine ting frem og opbygge installationer, mens hun forklarer pludrende, hvad hun foretager sig. Du ligger på et legetæppe på gulvet (der er 18,8 grader varmt) og følger hende med øjnene og vender dig efter hende, når hun futter rundt. Bedre motion kunne dine forældre ikke give dig. Hendes kærtegn er ikke længere så grove, og de ubehagelige scener opstår mest, når mor er i nærheden. Hendes søskendejealousi kommer altså mest til udtryk som et spil mellem hende og forældrene, hvori du blot er en brik.

Mor prøvede at fodre dig med en mos af kartofler og gulerødder med modermælkserstatning blandet i, men den spyede du ud med det samme. Mor smagte på den og brød sig heller ikke om den. Så vi arbejder videre med vælling og majsgrød.
Eksem og arp fortsætter.

Balder i september
Balder hjemme. 1-2 uger gammel, år 2002. Fotograf: Erik Thau-Knudsen

31. december 2002. Alder: 5 mdr minus 1 dag

Din vægt var i dag 10,240 kg, mens du lå på posthusets vægt med fuld påklædning. Ved sidste tilsvarende vejning var taraen (tøj + ble, men inkl. undertrøje) 1000 g, så du skal nok holde 9,24 kg.

Torsdag den 26. december 2002. Alder: 21 uger

Vi er hos farmor i Kongens Lyngby for at fejre julen. En eksem er brudt ud på dig, ja, faktisk har du haft den i et par uger nu, og vi smører den med alskens underlige salver. Lidet hjælper de. Julen fattede du ikke meget af, men for din søster var den årets største dag, og farmor havde pyntet træet nok så nydeligt.

Torsdag den 19. december 2002. Alder: 20 uger

Du er begyndt at komme med sjove lyde. Til vor store morskab er det din fars latter og hans tobakshoste, du efterligner.

Fredag den 13. december 2002. Alder: 19 uger, 1 dag

Sundhedsplejersken var på besøg i dag. Hun fandt målene: vægt: 8,8 kg; længde: 70 cm, hovedomkreds: 44,5 cm. Alt i alt det, der svarer til en alder på 8-9 måneder for en almindelig dreng. Du vokser ca. 70 g om dagen. Tallene er dog rigeligt afrundede (længden +/- 1 cm, vægten vel +/- 100 g), så der er langt til farmands pertentlige og samvittighedsfulde målinger (+/- 10 g). Du har lidt eksem (fars følsomme hud?), så vi vil sætte dig på udelukkende økologisk kost. Endvidere svage tegn på noget, som ligner hofteskred (!). Motorikken (hun mener vel den motorik, som fører frem til at kunne gå) halter måske lidt bagefter, udtalte sundhedsplejersken, men du har jo også en ordentlig krop at skulle rulle rundt med. Hun kom endda ind på at give dig mindre at spise, så du kunne bruge kræfterne på at udvikle motorikken. Sundhedsplejerskens sædvanlige gebet er de socialt mere belastede (indvandrer-)kvarterer i Silkeborgs nordby, så hun er nok vant til at skulle male fanden på væggen. Hun er blevet indsat her i midtbyen som vikar p.g.a. sommerens fødselsboom, som du var startskuddet på. Så vi tager det roligt, enedes dine forældre om hen ad aften. Jo, jo, du får al den mad, du kan æde — og mere og mere.
Far var 14 mdr. gammel, da han tog sine første skridt. En af fars sydslesvigske venner var endnu langsommere. Jeg var meget langsom i min udvikling. Satte man mig ud på gulvet, blev jeg bare siddende. Jeg orkede ikke at gå. Han er nu professor i slaviske sprog ved Institut für Slavistik på Regensburg Universitet.

Torsdag den 5. december 2002. Alder: 18 uger

Du drikker ikke mere moders mælk. Hver dag tvinger vi hirsegrød i dig, og du er stadig lige overrasket. Om det er af skeen eller dens indhold vides endnu ikke. Bleskiftene har siden overgangen til mere avanceret kost (21. nov.) vist mere distinkt afsondring — enten urinering eller defækering. Her til aften underholdt far dig med guitarspil og sang, og du nød det meget, så meget, at mor ikke kunne made dig imens. Far sang mest russisk — hvornår skulle han ellers kunne spille det for dig? Du er jo ligeglad med sproget, bare det lyder godt, i modsætning til din 3 år ældre søster, som skal have alle sange og rim på dansk.

Ellers er det meget idyllisk med dig. Vi sender en tanke til familien på østsjælland, som hærges af opløsning, forlyder det i dag. Nogle er blevet sure på andre og afbryder al kontakt, nogle flytter hjemmefra og der er mere eller mindre solid smækken med dørene.

Mandag 2. december 2002. Alder: 4 måneder

Din vægt var i dag 8,02 kg. Der er altså kommet gang igen i væksten, der er som forventet — 24 gram pr. dag siden sidste vejning. Det er tydeligt, at omlægningen i kosten har bragt dig tilbage på rette spor. Din storesøster, som havde en jævnere udvikling i din alder, vejede i din alder omregnet 8,10 kg. Da var hendes vækst i øvrigt næsten gået i stå, så vi skiftede til anden kost og det skete med en mildere overgang. Til forskel fra hende har du ikke i dit liv fået så megen tid til amning, fordi Synnøve selv nu kræver meget af mors opmærksomhed. Du får derfor så meget mad af far på sutteflaske (Synnøve kunne vi ikke få til at patte af flasken), at du er ved at miste interessen for brystmælk. Den er for svær at suge ud, siger sagkundskaben om børn, der mades med flaske.
Andre sammenligninger: din tilsyneladende alder i forhold til din fødselsvægt er 5 mdr., 23 dage. Din tilsyneladende alder i forhold til gennemsnitsdrengen er 6 mdr., 21 dage.

Torsdag den 28. november 2002. Alder: 17 uger

Herre Jemini! Du bælger den nye pulverkost (økologisk, hvad andet tør man byde sine kære?) i dig. Når du græd så meget inden, at vi gik over til vælling, var det nok, fordi du var sulten! udbrød mor forleden. Det bliver spændende at veje dig næste gang. Du føles tung. Amningen er — og har vel altid været — en anstrengt sag. Du vågner altid skrupsulten og skal have mad inden for få minutter. Når du først er lagt til bryst eller flaske, kører patningen med en grådighed, der nærmer sig desperation. Pauserne i spisningen skal foregå med militærisk orden — flaske ud, sut ind (inden for 2 sekunder), sutte-sutte-sutte, sut ud, flaske ind og så videre. Hidsig afvisning (vræl-vræl!), når du endelig er mæt og alligevel bydes mere, bare for at være på den sikre side. Gud nåde den, som nøder dig! Nej, mad er bare noget, der skal hugges i sig og ellers basta! Der er langt fra dette og til de hyggelige stunder, da din storesøster lå på samme ammepude og dasede i en mælkerus. Hun har nu også været laktoholiker lige siden.

Torsdag den 21. november 2002. Alder: 16 uger

Resultaterne med modermælkserstatning ligger over al forventning. Du er begyndt at protestere mod moders mælk. Tiden må være inde til anden kost, og far lægger pres på mor for at sætte vælling på din menu. Du er jo så forvokset, at tiden må være inde til at kaste vrag på Sundhedsstyrelsens råd og i stedet fodre dig non-laktalt før 4-måneders-fristen. Senere i dag giver mor efter og køber noget pulvervælling. Det bliver spændende at prøve.

Ellers er du stadigvæk en smuk og rolig knajt.

Torsdag 14. november 2002. Alder: 15 uger

Vi er begyndt at give dig modermælkserstatning, når storesøster skal lægges til at sove om aftenen. Hun vil ikke acceptere andre end den forælder, som står øverst i hierarkiet, når der skal puttes, altså mor. Du vågner altid sulten op samtidig. Så her er far trådt til. Første gang var med blandede resultater, fordi mælken ikke altid var varm nok, men fra i går af gik det forrygende. Du svælgede straks 120 ml væde i dig, og du prøvede med held at holde om og styre sutteflasken selv. At gribe aktivt er du i øvrigt hurtigt ude med (gennemsnit: 5 måneders alder).

Arpen er tilbage.

7. november 2002. Alder: 14 uger

Du holder meget af at gribe fars hænder. Somme tider er det det eneste, som kan lulle dig i søvn. Holde og udforske fars hånd. Sutte på fingrene. Trække fars ansigt ned til sig og pille ved det, lægge læberne ind til det. Omend der vel er en god bid nysgerrighed indblandet, kan jeg ikke lade være med at tænke på, at det er kærtegn. Det er så forunderligt — man tror, at du bare skal modtage vor kærlighed, men du giver syvfold igen.

1. november 2002. Alder: 3 måneder (13 uger, 1 dag)

Du vejede i dag 7,250 kg. Den ekstreme vægtudvikling er ved at flade lidt ud, omend du dog stadigvæk forekommer ældre end normalt for danskerne; du ligner en gennemsnitsdreng på 5,4 måneder. Den langsommere vækst skyldes måske forkølelsen for et par uger siden.

24. oktober 2002. Alder: 12 uger

Flatulensen er tilbage. Det lyder lattervækkende. Din psykomotoriske udvikling er normal. En mindre forkølelse er nu væk. øjnene er stadigvæk dybblå.

17. oktober 2002. Alder: 11 uger

Musikken er vigtig for dig. Far har fundet et lydhør publikum i dig til hans mange sange. Da du er så lille, kan vi forældre selv bestemme sangene, så det er både Au clair de la lune (Pjerrot sag' til månen), russiske ballader og langtrukne danske folkeviser fra 1860-erne, både med og uden guitar. Forleden greb far dig i at synge med efter bedste beskub. Herligt! Mens storesøster lader til at have arvet fars hang til idræt og frisk luft, har du vist fået familiens musikalske gener med fra fødslen. Det passer jo godt med astrologien: Sol i Løven (ekspressiv musikalitet) og Ascendant i Fisken (impressiv musikalitet); Månen i Tyren er perfekt for sangstemmen.

15. oktober 2002. Alder: 2,5 måneder

Jeg vejede dig i dag til 7,120 kg. Siden 2-månedersvejningen er din vægtforøgelse dermed kommet ind i et stabilere leje, hvor du udvikler dig i takt med den vægtklasse, som du var sprunget op i dengang. Du er altså en stor dreng. I en alder af 2 mdr. svarede dine dimensioner nøje til dem, din søster havde i en alder af 4 måneder. Ellers virker du stadigvæk rolig. Når alle behov er stillet, har du let til smilet. Måske lige undtaget, når storesøster kommer forbi. Du skal bare ae lillebror lige så forsigtigt, minder vi forældre hende om. Men jeg vil ikke ae ham forsigtigt. Jeg vil ae ham hårdt! svarer hun. Hendes kys på kinden er store, våde tandkys. Vi ser røde mærker og forskræmte blikke efter hendes kæleture.

10. oktober 2002. Alder: 10 uger

Du er stadigvæk en rolig knajt. Din søvnrytme er nu passet fint ind i husets øvrige rytme. Når din storesøster skal puttes ved 20-tiden, bliver du også træt. Mens mor tager sig af Synnøve, står far på spring i den kritiske indsovningsfase, hvor sutten er et spørgsmål om liv eller død for dig. Fem-syv timer senere vågner du pø-om-pø for at få mælk af mor. I samme tidsrum vågner søster på 3 år mindst en gang og skriger efter mælk, og endnu hyppigere, jo yngre hun var.

3. oktober 2002. Alder: 9 uger

Som helt nyfødt kunne du slå nogle flotte prutter. Der var larm og tryk på, men de lugtede ikke. Kan ske, Balder har arvet sin oldefars evne udi flatulens, tænkte far. Din oldefars Kai Ove Knudsen kunne efter sigende prutte første vers af Dengang jeg drog afsted. Men nu er denne rummel taget af. Godt det samme! De voldte dig smerter at komme af med. I stedet for hine elegante herreprutter, er det nu helt normale fise, der ender i en gang bobleri langt nede i bleen.

1. oktober 2002. Alder: 2 måneder

Du bryder tilsyneladende familiens vækstrekorder. Sundhedsplejersken vejede dig i dag til 7,0 kg, hvilket er 700 g mere end storesøster i din alder. Hovedomkreds og længde følger med. Tøjstørrelsen er 62-68 cm. Du er enorm, dog uden at være abnorm. I stedet for fodring hver 3 time, skal du ammes hver 90 minutter i dagtimerne, men ca. hver 4 time om natten. Du sover godt, når vi andre sover. Du vokser godt, selv om at du siden, du var et par uger gammel, har fået kamillete i stedet for modermælk. Det har erstattet 10-20% af dit væskeindtag, men du kan lide teen. Håndmotorikken er stadigvæk imponerende.

19. september 2002. Alder: 7 uger

Ved fødslen får forældrene hertillands udleveret en barnets bog for at følge notere bestemte fremskridt i barnets liv. Et af punkterne er øjenkontakt. Den er i orden. I mandags d. 16. sep. kom dit første sociale smil, d. v. s. et smil, som ikke er en tilfældig grimasse, men et egentligt udtryk for glæde — naturligvis ved at se mor eller storesøster. Storesøster behandler dig umådeligt kærligt og skal som det første, når hun står op eller kommer hjem fra børnehave, tildele dig kærtegn og kys.
Trøsken er borte. øjnene er blå.
Du er god til vise, når der er noget, du ikke kan lide (eller har vi forældre måske blot fået mere erfaring til at aflæse et afslag?). Tænk, hvor vigtigt et ord nej er! Det første leveår ville det være tilstrækkeligt, om du bare kunne sige to ord: Nej! og Mor!

12. september 2002. Alder: 6 uger

Du blev vejet d. 9. september 2002 (5-ugers-undersøgelsen) til 5,8 kg. Sundhedsplejersken meldte, at du dermed hører til blandt de 10 % største drengebørn i Danmark. Det er et godt skudsmål; på verdensplan vil du nok synes større, da danskerne hører til blandt Europas højeste (kun overgået af hollændere, finner, svenskere, måske nordmænd), og europæerne blandt verdens højeste. Din hud er ved at miste “hormonpletterne”, en slags rødlig eksem, som viser sig efter amning, og opnår en fin og skær farve. Vi var på vandretur 11.-12. sep., d. v. s. du lå ned, mens mor og far skubbede din barnevogn og storesøsters klapvogn frem for sig langs jernbanen fra Silkeborg til Ry. Det var gennem søhøjland, bakker og skove, enkelte steder afbrudt af marker. Far fik forløsning for sin hang til frisk luft og bare fødder, mor fik motion på en måde, som passer hende, storesøster stortrivedes i sine elskede skove, mens du bare lå og dasede bedre end hjemme. Selv ni år efter fabler far stadigvæk om sin ekspedition til Jakutien 1993, hvor han levede et par dage med tjukotiske nomader. I går og i dag følte han sig helt i sin stenalder-es. I ca. 300.000 år har der været humanider på Jorden, og først for 6000-8000 år siden opstod landbruget og snart derpå den fastboende tilværelse. Vi er m. a. o. skabte til at flytte os rundt, dog aldrig alene, men altid i flok.

1. september 2002. Alder: 1 måned

Så gik dit livs første måned. Det har været den tredievarmeste sommer i landet siden 1900. Fra i dag af blev morgerne kolde, så du har nu set din far i sko for første gang. Mor er startet i en mødregruppe. Gruppens største barn er en dreng. Hans mor var skrækslagen over hans vækst: han vejede 5,3 kg på sin 5-ugers vejning. Din mor blev endnu mere skrækslagen: 5,3 kg var din vægt som 3 ugers baby. I dag vejede far dig igen, og med korrektion for tøj er din vægt 5,7 kg (medicinsk vejning: med en ble på 95 g og iført body-stocking). Du har stadigvæk trøske. Lyskebrokken er borte, en forvreden fod har rettet sig, men ikke helt uden spor. Mens din søster viste kravlebevægelser, første gang hun kom om på maven allerede 1 dag gammel, var det fraværende hos dig. Selv nu er der ikke den samme slagkraft i dine benstød, når du lægges på maven. Til gengæld var du i en alder af 2 minutter i gang med at række ud efter tøjflige for at komme i skygge for fødestuens projektører. Du bruger sut, og når du taber den, griber du ud efter den for at føre den til munden. En sådan opførsel kom langt senere hos Synnøve. Hænderne er ikke knyttet krampagtigt, men er ved at rette sig ud. Det er som om, at håndmotorikkens udvikling er fremskreden, mens benenes motorik normalere. Lad os se, hvad det vil bringe. Storesøster har i hvert fald fut i benene.

Balder liggende i mors og fars seng.
Balder, her et par dage gammel. Fotograf: farmand.

22. august 2002

Du er nu tre uger gammel. Vægt: 5450 gram. Mor siger, at din vægtudvikling falder helt sammen med din storesøsters. Det er ikke dårligt: Synnøve sprang op i en højere vægtklasse inden for de første seks uger og har været der siden, altså stor og veludviklet af sin alder. Sundhedsplejersken melder om lyskebrok. Vi selv har observeret trøske (et hvidt lag på tungen). Det skal kureres ved at smøre tungen med danskvand, og for at sikre friskhed, må vi åbne en ny flaske hver gang. Far og mor drikker meget danskvand i disse dage. Du skal have dit vand med citrussmag.
 Hedebølgen fortsætter. I hele dit liv har du ikke set din far med sko på.
 Ifølge bøgerne skulle du nu have lært at skelne mellem nat og dag. Bøgerne lyver. Hverken du eller din søster kunne finde ud af det før I var et halvt år gamle. Din søster vågner stadigvæk op seks ud af ti nætter. Lad os lave en autodafé!

15. august 2002

Balder er to uger gammel. Vægten ukendt. øjenkontakt sikkert etableret 14. august, hvor han kikkede direkte i farmors øjne. Efterhånden kan vi sige noget om hans temperament (sammenlignet med storesøster): Meget nysgerrig og ønsker underholdning, når han er vågen. En krudtugle kan man ikke kalde ham.

Lugten har intet med et barns mælkede sødme at gøre — hans svedlugt er præcis som fars, når han ikke har vasket sig længe.

Bedstemødrene bryder sig ikke om navnet Balder. De siger, at han vil blive drillet i skolen, fordi Balder er et hundenavn. Eneste bevis de dog kan frembringe, er skærmtrolden Poul Thomsens hund ved samme navn. Den døde for over 10 år siden. Far hedder Erik. I skolen fik han øgenavnet Hættemåge og blev drillet, til tider rodet ind i slagsmål mod plageånderne. I klassen gik der også en Ole; naturligvis måtte Ole også døje med Ole / Bole / gik i skole / med sin moders underkjole et par uger, men så gad vi ikke mere. Vi kunne jo lide ham. Når drilleri derimod bliver til mobning, kan intet navn beskytte én.

8. august 2002

Balder er en uge gammel. Vægten steget til 4500 g, altså 500 g i en periode, hvor den normalt aftager. Imponerende, især i betragtning, at du de første par dage gylpede fostervand o.a. op i farver vekslende fra grønt til brunt og til sidst sort (= fostervand, blod fra rifter i svælg og næse efter udsugning). Sundhedsplejersken målte dig i dag og fandt kun øgning i vægten. Nyt kasketmål: 37 cm (de er heller ikke så nøjeregnende på en fødegang med slige tal).

Nu er alt normaliseret: DE TRE S-ER!! SPISE, SOVE, SKIDE. Intet andet. Gul bæ, hvide opkast. Stadigvæk mørkeblå øjne.

Data ved fødslen

Fødselsvægt
4000 g
Længde:
54 cm
Kasketmål (hovedomkreds):
37,5 cm
Livvidde:
36 cm
Fingre:
10
Tæer:
10
Pung:
2 sten
Rygrad:
lige
Hårfarve:
blond
Øjenfarve:
mørkeblå
Sutterefleks:
ja
Første skrig:
klik her (134 kB — og du vil nok have brug for et QuickTime plugin for at lytte med)
Alment indtryk:
velskabt, sund, smuk, rolig.

Fødslen

6:06 timer fra første ve til helt ude (storesøster: 56:13 timer). Men Balder tabte vejret og måtte omgående til udpumpning for fostervand (fra kl. 22:06 til 22:08), før du egentligt åndede. I gamle dage havde man givet dig et klask i numsen. I dag elsker lægerne at lege med deres maskiner, der siger pling!.
 

— Erik Thau-Knudsen søndag 4. august 2002
Foto af lillebror
Lillebror i profil, liggende. Det er ansigtet, vi ser: pande, næse, næbbet mund.
Optaget 30. juli 2002 af vagthavende læge på Obstetrikken, Silkeborg Amtssygehus, Danmark.

Balder Thau-Moltsen's diary

Archive

What others say about Balder

Baptizing in Silkeborg Church on Feb, 2, 2003.
From left: elder sister Synnøve, mother Lone, Balder, godmother Mette and photographer Erik. Photographer: granny Lena Friis-Knudsen.

Thursday, December 5, 2002. Age: 18 weeks

You quit drinking you mother's milk. We force millet porridge into you every day, and you eat it with the same surprise every time. Whether the spoon or its contents do so is still not known. The change in your diet is clearly reflected in your nappies. Ever since November 21 it is either urination or defecation. This evening, daddy entertained you with guitar playing and songs, and you enjoyed it so much that mommy couldn't feed you. Most songs were in Russian — when else in your life would daddy have the chance to play in that language? You don't care about the language, as long as it sounds well, contrary to your sister who requires all rhymes and songs in her native Danish. It is very idyllic with you. We pay our regards to the family on Eastern Sealand that suffers from dissolution, as we heard to-day. Some have gone mad with the others and cease any contact, others just move away. The smashes of the doors resound for long.

December 2, 2002. Age: 4 months

Your weight to-day was 8.02 kilograms. Growth has sped up since last time by 24 grams per day. Obviously the change in your diet has brought you back on the right track. Your elder sister, who had a steadier development in your age, weighed 8.10 kilograms then. At that time her growth had also come to a halt, leading us to a similar change. Unlike her you have not had as much time for breast feeding because Synnøve requires much of mommy's time, even now. Much food comes from a bottle, held by daddy (Synnøve never liked bottle feeding), so you're loosing interest in the breasts. It is too hard to suckle milk out of breasts, the experts say about the breast-to-bottle transition. Daddy gathers that you'll re-gain your interests in suckling breasts in a couple of decades...
Other comparisons: Your weight (hence also size) corresponds to an average boy aged 6 months, 21 days.

November 28. 2002. Age: 17 weeks

Jesus Christ! You suckle your new powder nutrition (organic, what else can we offer our dearest?) like a vacuum cleaner. If you cried so much before the transition to gruel, it was probably because you were hungry! mommy exclaimed. Weighing you will be interesting next time. You feel heavy. Breast feeding is — and has always been — a painstaking matter. You always wake up famished and must have food within minutes. As soon as you contact the breast or the bottle nipple, suckling proceeds with a greed resembling desparation. The pauses must go with military precision — bottle out, suckle in (within 2 secs), suckle-suckle-suckle, suckle out, bottle in &c. Furious rejections (squall, squall, squall) when you are full, but offered more, just for us to be sure. God help the one who presses more food on you! This is far from the cosy moments when your sister lay on the same pillow in extatic lactic drowsiness. She has been a lactoholic ever since.

November 21, 2002. Age: 16 weeks

The results with powder milk exceed our expectations. You are protesting against mommy's milk. Time has come for other nutrition, and daddy's urging mother to add gruel to your diet. You are so overgrown that time has come to spurn the advices of the National Health Council and feed you non-lactally before the 4 months deadline. Mommy gives in later to-day and has now gone for some powder gruel. It will be interesting to test. Otherwise, you are a beautiful and healthy boy.

November 14, 2002. Age: 15 weeks

We are trying to feed you with follow-on milk, when putting your elder sister to sleep in the night. She would not accept others than the parent ranking highest in the hierarchy when being put to sleep, i.e., mother. At the same time, you usually wake up. At this point daddy has ventured; first time was with meagre results, because the milk was nok hot enough, but it was fabulous yesterday. You sucked in 120 milliliters of liquid and even tried to hold and steer the bottle into your mouth. "Active catching", an early phase of development, has come easy to you (average: 5 months).

November 7, 2002. Age: 14 weeks

You fancy catching daddy's hands. At times it is the only thing that can lull you to sleep. Holding and examining daddy's hand. Suckling his fingers. Pulling daddy's face by his moustache down to your face and touching it, putting your lips onto it. Although some curiousity ought to be involved, I cannot help thinking that this is caressing. It is so wonderful — we think that you must receive all our love, but you pay sevenfold back.

November 1, 2002. Age: 3 months (13 weeks, 1 day)

Your weight today was 7.250 kilograms. The extreme weight curve has flattened out, although you still appear older than other Danes; you look like an average boy at 5.4 months. The slower growth is probably due the cold you had a couple of weeks ago.  

 

 

October 24, 2002. Age: 12 weeks

Your flatulence is back. It sounds hillarious. Your psychomotoric development is normal. A minor cold recently is gone. The eyes are still deep blue.

Balder
Balder at home. Ca. August  2-10, 2002. Photographer: Erik Thau-Knudsen


October 17, 2002. Age: 11 weeks

Music is important to you. In you, daddy has found a great audience for his many songs. Since you are so small, we parents can decide the repertoire all on our own, so it is both Au clair de la lune ( French folksong), Russian ballads and long Danish folk-songs from the 1860-s, with and without guitar. Four days ago, daddy observed that you were accompanying him in his song in accordance with your skills. Wonderful! While your elder sister appears to have inherited daddy's tendency to sports and fresh air, you may have inherited the musical genes of the Thaus and Knudsens. This fits well into the astrology: Sun in Leo (expressive musicality), Ascendent in Pisces (impressive musicality); Luna in Taurus is perfect for the song voice.

October 3, 2002. Age: 9 weeks

When completely newborn, you made some vigorous farts. There was noise and high pressure, but they did not smell. Mayhap Balder has inherited his great-grandfather's flatulent skills, daddy thought. Your great-grandfather was able to fart the first strophe of Dengang jeg drog afsted (a patriotic song from 1848 in the beginning of the 1st Slesvigian War [1848-52], sung for and by the Danish soldiers going to subdue the rebellious Germans of Slesvig and Holsten). (or did grandfather only talk about the first line?). Now, this roar is decreasing. Who cares? After all, you had pains releasing them. Instead of those gentleman storms, we mostly hear normal farts that fade out as a gurgle in the depths of your nappy.

October 1, 2002. Age: 2 months

Apparently, you break all the growth records of the family. The health visitor weighed you 7.0 kg, which is 700 grams more than your sister in your age. Head circumscription and body length correspond to that. The size of your clothes is 62-68 cm. You are enornomous, but not abnormal. Instead of feeding every 3 hours, mummy suckles you every 90 minutes in the daytime, but every 4 hours in the nighttime. You sleep well, when the rest sleeps. You grow well even though camomile tea has been on your menu ever since you were a few weeks old. It replaced 10-20 % of your liquid intake, but you like the tea.

The manual motorics is still impressive.

September 19, 2002. Age: 7 weeks

At birth, the parents get The Book of the Child to follow certain progresses closely in the baby's life. One of the points is eye contact. That is all right. On Monday Sep 16 your first social smile occured, i.e., a smile that is not a casual grimace, but a true expression of joy — naturally from seeing mummy or elder sister. Your sister treats you with much love; the first thing she does when rising in the morning og arriving in the afternoon from the kindergarten, is caressing and kissing you.

The thrush is gone. The eyes are blue.

You are good at showing when you do not like things (or are we parents just more experienced in decoding a negative response?). Imagine the importance of the word no! In the first life year, it would be enough if you could just pronounce the two words No! and Mummy!.

September 12, 2002. Age: 6 weeks

You were weighed on September 9, 2002 (the 5 weeks' check) and hit 4.8 kg. The health visitor reported that you belong to the top-10% baby boys in Denmark. That is a good character; on a global scale, you may appear even bigger, since the Danes belong to the tallest of Europe (superceded only by Dutch, Finns, Swedes, and maybe Norwegians), and Europeans rank among the tallest in the world. Your skin is losing its baby acne, a kind of red irritation of the skin after getting milk with all its hormones, and you are getting a fine and sheer teint. We went wandering on September 11-12, i. e., you were lying down, while mummy and daddy were pushing your perambulator and your sister's stroller, following the railroad from Silkeborg to Ry. It went through the lake highland, slopes and forests, at times interrupted by fields. Dad had his inclination for fresh air and bare feet satisfied, your mother got exercise in a way that suits her, and your elder sister was thriving enormously in her beloved forests, while you were lounging better than at home. Albeit nine years have passed, your father still talks wildly about his expedition in Yakutia 1993, where he spent a few days with Chukotian nomads in Nizhnekolymsk. Yesterday and today, he felt in his right stone age element. There have been humanoids on the Earth for the last 300,000 years, but agriculture and the consequent sedentary life arose only 6,000 - 8,000 years ago. In other words, we humans are made for being on the move, however — behold! — never alone, but always with our family.

September 1, 2002. Age: 1 month

Well, the first month of your life just passed. It has been the third hottest summer in Denmark since 1900. From this very day, the mornings turned cold, so you've seen your dad in shoes for the first time in your life. Mummy started attending a mother-and-baby group with babies born around your birth-day and living in the neighbourbood. The biggest infant of is a boy. His mother was frightened about his growth, because he weighed 5.3 kilogrammes at his 5 weeks' check. Your mother became even more frightened: 5.3 kg was your weight at 3 weeks. Dad weighed you again troday, and with correction for your clothes, your weight is 5.7 kg. You still suffer from thrush. A twisted foot has straightened out but not without traces. While your sister showed up crawling movements the first time she was lying on her belly, one day old, similar movements are absent with you. On the other hand you were reaching out for cloths to cover your face from the projectors of the delivery room when only two minutes old. Using hands for the simplest tasks came much later to Synnøve. It is as if your manual motorics is advanced, but the motorics of your legs is normal or even behind. Let us see what the future brings. After all, your elder sister is pretty agile with her legs.

Balder in mum's and dad's bed.
Balder, a few days old. Photographer: one of his parents.

August 22, 2002

You are three weeks old by now. Weight: 5450 grammes. Mother says that your body development coincides with your elder sister’s. Not bad: Synnøve leaped ahead to another weight class within her first six weeks and has remained there ever since, i.e., big and well developed for her age. The nurse reports of inguinal hernia. We have observed thrush (a white layer on the tongue). The cure is to smear the tongue with mineral water. To ensure freshness, we open a new bottle every time. Mummy and daddy are having much mineral water these days. You prefer it with citric flavour.
 The heat wave continues. You haven’t seen your father wear shoes all your life.
 According to the books, you should now be able to tell night from day. The books lie. Neither you nor your sister were able to to so until you were six months. Your sister still wakes up in six nights out of ten. Let’s make an autodafé!

August 15, 2002

Balder is 2 weeks old. Weight not known. Visual contact established on August 14, when he look right into the eyes of grandmother. We are now able to say something about his temper (compared to elder sister): Very curious and desires entertainment, when awake. He holds his fire.

His smell has nothing to do with enfant milky sweetness; rather, his sweat smells like a particular other man when not washed for days, namely his father.

The grandmothers disapprove with the name Balder. They say he'll be teased in school (in 7 years from now!) because Balder is a dog's name. However, the only proof they can produce is the dog of a television personality named Poul Thomsen. His Balder died a decade ago. Daddy's name is Erik. In school, he was nick-named Blackheaded Gull and teased from then on, occasionally engaged in fights. When teasing becomes mockery, no name will protect you!

August 8, 2002

You are one week old. Weight has incremented by 500 grams to 4500 grams in a period, when most babies loose weight. Impressing, not the least because your dad mainly saw you vomiting during the first days (amniotic fluid & blood). The nurse measured you to-day and found only increments in weight. New cap size: 37 centimeters.

Everything is normalised. Now is the time of THE THREE S'ES!! SLEEP, SUCK, SHIT. Nothing else.

Yellow fæces, white vomit. Flushing red when milk won't come the right second.

Still dark blue eyes.

Photo of baby brother
First photo of baby brother. What you see is the boy's head in prophile, lying down. Results from ultra sound scanning at the Obstetrics Department of Silkeborg Centralsygehus, 30 July 2002.

Data by birth:

Birth weight:
4000 g
Length:
54 cm
Head circumference:
37,5 cm
Waist circumference:
36 cm
Fingers:
10
Toes:
10
Testes:
2 stones
Spine:
straight
Hair colour:
blond
Eye colour:
dark blue
Sucking reflex:
yes
General impression:
well-shaped, healthy, beautiful, quiet. Looks like the guy next door.

Birth

It lasted 6:06 hours from the first birth pangs to the final release (elder sister: 56:13 hours). But Balder lost his breath, so he spent the critical minutes from 22:06 to 22:08 with tubes in nose and mouth to empty of green amniotic fluid. Pumping instead of a good slap in the arse! Doctors nowadays just love their huge machines that say pling!. Pling!

— written  by his father Erik Thau-Knudsen on August 8, 2002


Oprettet lørdag 21. september 2002
Ajourført 7. juli 2004<
Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Lavet på en Mac