2007-09-20 Ти си овде: Насловна Metalinks
No. 9 . IT Kreativ - IT Extreme


Lost in translation?

SlavoglottaSprogformidling

News in various languages

Новости

Датирање 2013-12-16

Сретан божић

Helse

2016-10-24
To måneder med Corsentials

Legemsvægt
Et par måneder i selskab med kosttilskuddet Corsentials har været en positiv oplevelse, men jeg ved ikke, om fremskridtene skal tilskrives kosttilskuddet alene eller andre tiltag, jeg ikke kunne lade være med at foretage.

Politik

2016-10-01
Trump – en øllet oplevelse!

Donald Trump
Ét er, at han ikke betalte så meget skat, at det gjorde noget (og kroede sig af det!), og heller ikke betalte de håndværkere, som havde bygget den luksusvilla, han selv var så stolt af, men at han ligefrem brystede sig af ikke at have forberedt sig til den TV-transmitterede debat, men i stedet tilbragt dagen på golfbanen, det slog mig.

Остало излагање

2009-11-26
Deutsche Kompetenz real bewertet

Missioning

Mar 04, 10 | 7:48 pm
50th birthday while on a mission

In front of the faxing office. My partner Geneviéve and I had just faxed the last report to the ODIHR EOM in Dushanbe. This was my 50th birthday. Photo: Erik Thau-Knudsen, 2010-03-01
Amidst the Tajikistani parliamentary elections, I turned 50. Most of the birthday was spent in bed after exhausting observations as OSCE/ODIHR observer.

За овој сајт

 1. Власништво и авторство
 2. Цел
 3. Целни групи
 4. Web standards
  1. Стандарди релевантни за клиентите
  2. Стандарди на серверот

Власништво и авторство

Власникот и авторот на сајтов сум јас, Ерик Тау-Кнудсен. Можете да ми се контактирате користејќи ја контактната страница.

Цел

Целта на www.thau-knudsen.dk е да ги подржува моите лични интереси, а претежно:

 1. новини за мојот живот (полесно од пишување вообичаени писма);
 2. мислења за разни работи;
 3. раширување на знање и искуства во посебни области, на пример како поделено знање или софтвер како музика;
 4. да работи за мојата кариера за да ми обезбеди една постојана работа;
 5. да експериментира со нови технологии.

Има исто поприватни ареи, во кои им се поделуваат фајлови со многу ограничен целна група. Вкупниот број на страници е повисок од 600.

Целни групи

Повеќето страници се написани имајќи предвид специфички љуѓе. Например, кога што пишувам страници на македонски, мислам на Сашо и Софија во Скопје, на Нина и Роланд во Софија, и на Бојана во Австралија. Поради нив постојат документи на македонски. Ми помага, ако му пишувам на читател, кој го познавам лично, па и го зголемува квалитетот на текстовите со повеќе посети во статистиката на сајтот како резултат. Со други зборови, им пишувам на своите пријатели, родбини, колеги и други познајници, иако многу други ги читаат текстовите. 

WWW стандарди

Сајтов има за цел да ги користи највисоките стандарди за пишувањето на WWW. Во практика, највисоките стандарди не се секогаш возможни, ниту кога кодирам со рака. Например, речиси никакви браузери не се ги  применили амадманите од  CSS 3.0 за  Cascading Style Sheets технологијата.

Стандарди релевантни за клиентите

 • Структура: XHTML 1.1 (повеќе страници), XHTML 2.0 (некои документи), XHTML 1.0 Strict (малобројни), XHTML 1.0 Transitional (помалобројни); XML 1.0 (вонредно малобројни)
 • Дефиниции на структура: DTD
 • Дизајн: CSS 2.1; CSS 3.0 (Округлени аголци, колумни); XSL
 • Функција: JavaScript 1.5
 • Кодирање на текстовите: iso-8859-1, utf-8
 • Формати на сликите: JPEG (.jpg, .jpe, .jpeg), GIF (.gif), PNG (.png), SVG (.svg. На вообичаен компјутер [вкључувајќи лептоп] за тоа треба SVG плагин, например Adobe SVG Viewer. Мобилни телефони: Проверите го списокот на SVG.org на Shipping and Announced SVG Phones со SVG Tiny 1.1 компатибилност)

Стандарди на серверот

 1. PhP 4
 2. SSI / CGI


| ?? ???? ???? | ???????? ????? | ??????? | Bookmark and Share